משואות יצחק
נ.צ.מ. 1605/1187
קיבוץ משואות יצחק עלה על הקרקע בגוש עציון ב- 1945- ונחרב כליל עם כיבושו על ידי הלגיון הירדני במלחמת העצמאות. הקיבוץ שכן בגובה 880 מ' מעל פני הים, בקירוב, על שלוחה היורדת מהרכס של כפר עציון לצפון מערב, בין ואדי סג'מה לואדי אל עבהרה.
הקיבוץ ניבנה על שרידי יישוב קדום, הנקרא בערבית ח'ירבת חוביילה. בין השאר נמצאו כאן יסודות כנסייה, עם ריצפת פסיפס מעוטרת מהתקופה הביזנטית ( המאות 6-5 לספירה; נחשפת בשנת 1925 ע"י ביה"ס הצרפתי לארכיאולוגיה בירושלים); מערות קבורה בעלות פתחים מעוטרים; בורות מי רבים; מערות מגורים ומאקם מוסלמי בשם שייח' אל ארבעין. בסמוך למקאם נובע מעיין אל חוביילה- מעיין שכבה קטן, שמימיו עולים על פני השטח בנקבה בעלת פירים צרים.
הקיבוץ הוקם כאן ע,י גרעין "משואות", בראש חודש חשוון תש"ו ( אוקטובר 1945). הגרעין היה של חברי "בני עקיבא" יוצאי צ'כוסלובקיה והונגריה, שעלו ארצה בשנים הראשונות של מלחמת העולם השניה. לפני שהם עלו על הקרקע הם עברו תקופת הכשרה של כשלוש שנים בטירת צבי, כפר הרא"ה וגת-רימון, שליד פתח תקווה.
גם קיבוץ זה כמו כפר עציון, נימנה עם תנועת הקיבוץ הדתי, וזמן מה לאחר עלייתו על הקרקע ניתן לו השם "משואות יצחק"- לכבוד הרב הראשי יצחק הרצוג.
חברי משואות יצחק נתקלו בבעיות דומות לאלה שבהן נתקלו כשנתיים וחצי קודם לכן לחברי כפר עציון (ראה שם). אבל הם כבר יכלו ללמוד מנסיון קודמיהם וגם לא היו בודדים. ואכן הקיבוץ התפתח והתבסס וקלט הרבה חברים חדשים, מהם פליטי השואה. ניבנה בו בית הבראה, ניטעו מטעים ויער והוקמו גן ירק, רפת ובתי מלאכה.
בתחילת תש"ח היו במשואות יצחק כ-120 נפש, בהם תריסר ילדים. במלחמת העצמאות הוקמו שני משלטים קדמיים להגנת היישוב, שהיה נחות מבחינה טופוגרפית. מצפון הוקם משלט "גבעת אולגה" וממערב- מישלט "600 הדונם".
מישלטים אלו החזיקו מעמד עד ג' אייר תש"ח (12.5.48)- יומו הראשון של הקרב האחרון בגוש. קיבוץ משואות יצחק אומנם טרם נפל אז, אבל למחרת, אחרי נפילת כפר עציון, היה ברור שאין סיכוי לשאר היישובים לעמוד בלחץ האויב, ולכן הוחלט להיכנע.
וכך, בעצם היום בו הוכרז על הקמת מדינת ישראל, בה' באייר תש"ח, נכנעו מגיני משואות יצחק, יחד עם שאר מגיני הגוש, ובחסות הצלב האדום הובלו לשבי הלגיון בעבר הירדן.
רק כעבור שנה, בעקבות הסכמי שביתת הנשק עם ירדן, חזרו חברי משואות יצחק מהשבי. הם הקימו את יישובם תחדש באזור שפיר, בו הוא קיים עד היום.
על מקומה של משואות יצחק החרבה הקימו הערבים מחנה פליטים שנשא את שמו הישן של המקום: "אל חוביילה".
לאחר מלחמת ששת הימים פונה מחנה הפליטים, והמקום נותר שומם, זכר לחורבן הקיבוץ שהיה כאן. כיום אפשר לראות בשטח רק יסודות של בתים, מערות, בית מגורים בודד, הרוס בחלקו, ששרד מבתי הקיבוץ, ושלט זיכרון שהציבו במקום ותיקי משואות יצחק.
במעלה השלוחה שבה שכן הקיבוץ, סביב נ.ג. 922, ניבנו לולים של קיבוץ כפר עציון השכן, ובמורד, לעבר ח'ירבת ג'ומג'ום, מצוי מטע של ראש צורים.