טוביה קושניר ובן חורש גדול
טוביה קושניר:
ב' חשוון תרפ"ד 12.10.23 – ה' שבט תש"ח16.1.48
טוביה, גדל במושב כפר יחזקאל שבעמק, בילדותו בילה בשוטטות ברכס הגלבוע, והכיר היטב את הצמחים ובעלי החיים למיניהם. ככל שהתבגר כךהתרחב תחום השוטטות שלו. לכרמל, לגליל ולעמקים הרחוקים יותר, לחרמון, להרי השומרון, למדבר יהודה ולנגב – רחוק מאוד ביחס לתנאים באותם הימים. ממסעותיו טוביה חזר עם אוספים רבים של צמחים ורשימות שאותם העביר אל האוניברסיטה העברית. המון צמחים אותם אסף נחשבו "חדשים לארץ" – פעם ראשונה שנמצאו בארץ. שני מינים היו ממש חדשים גם למדע. סתוונית טוביה שאותה גילה טוביה בהר הורדוס (בהרודיון), ובהמשך קראה פרופסור פיינברון בשם סתוונית טוביה לזכרו. כמו גם אירוס טוביה שעד שטוביה נהרג נקרא אירוס עוזיהו, ובהמשך שונה שמו לזכרו של טוביה.
בשנות לימודיו התיכוניים בביה"ס התיכון ביגור טוביה טוביה המשיך במחקריו הבוטניים והיה בקשר עם גדולי האספנים וחוקרי הטבע בארץ ובאוניברסיטה העברית, במכון הביולוגי של יהושע מרגולין בתל אביב (שבהמשך הפך לאוניברסיטת תל אביב), בין אנשי המדע שטוביה היה קשור אליהם היו הזואולוג ד"ר היינריך מנדלסון. בתקופה זו טוביה גילה בכרמל מספר מיני צמחים שעד אז היו ידועים מהגליל או מהרי יהודה בלבד.
בחנוכה תש"ז בא טוביה התחתן עם אביבה גינזבורג מבית הלל, שאותה הכיר בשנות לימודיו.
העתיד המשפחתי היה בטוח ומלבלב, אך מלחמת העצמאות קטעה את העשייה.
בתחילת המלחמה עסק טוביה בשמירה על האוניברסיטה בהר הצופים ובימים עבד, בהמשך הצטרף טוביה אל מחלקת הפלמ"ח במעלה החמישה ולקח חלק בפעולות של תפיסת משלטים ושמירה על הדרך לירושלים.
אחד מהצמחים אותם פגש טוביה בסיוריו הרבים היה בין חורש גדול.
בן-חורש גדול הוא סחלב גבוה הפורח מאפריל עד יוני בצפון הארץ, ואילו בדרום הוא פורח מדצמבר עד מרס. בחלקו העליון של הגבעול -כמה עשרות פרחים יפים המואבקים ע"י זבובי-רחף.
בן-חורש גדול הוא צמח נדיר. גדל במקומות בהם יש לו מים זמינים. ומופיע בארצנו בשני אזורים מופרדים ורחוקים אחד מהשני. סביב ים המלח, ממזרח וממערב, ובחורשת טל בעמק החולה– כנראה שני זנים שונים.
סביב ים המלח בנחלי מדבר יהודה הפרח משתלשל מקירות-סלע לחים מעדיף שולי מעיינות וטרוורטין (נטף-מעיינות)
וירוק כל השנה.
- צמחים שגילה טוביה והיו חדשים לצמחיית הארץ: (השם המדעי מופיע להלן רק אם הוא שונה מזה המופיע ברשימתה של פינברון). ספלול הגליל, מיאגרון אוזני, סיגל צנוע (Viola modesta), חלבלוב קעור (Euphorbia heterophylla), גרויה שעירה, חוטמית מסורטטת (Alcea striata), אקינוס ריחני (Acinos rotundifolius), קוצן גיירדו, אחילוף זעיר, סתוונית טוביה, שום החורשים, כרכום צהבהב, כרכום נאה (Crocus pallasii), כרכום החרמון תת-מין ארץ-ישראלי ( Crocus hermoneus ssp. palaestinus). המין איריס טוביה לא מופיע ברשימתה של פינברון. היא עצמה גילתה אותו כביכול כמין חדש בשנת 1978 וקראה לו איריס עוזיהו (Iris regis-uzziae), אך השם העברי שונה לאיריס טוביה, מאחר שטוביה גילה אותו לראשונה כבר בשנת 1943 בהר הנגב.
- צמחים שהיו מוכרים באזורים מסוימים בארץ וטוביה גילה אותם לראשונה באזורים נוספים: שושן צחור, דבורנית גדולה (Ophrys holoserica), סחלב ריחני (Orchis coriophora).
- צמחים שתוארו בעבר על ידי חוקרים זרים (כפוסט, הרט וטריסטרם) ומאז לא התגלו בארץ ישראל במשך עשרות שנים: גולנית ערב, דבורנית כחלחלה, בן-חורש גדול (Epipactis veratrifolia).