הגבעה הצהובה
נ.צ 1614/1184
גבעה ממערב לאלון שבות, המתנשאת לגובה 967 מ' מעל פני הים.
שם הגבעה, שקו פרשת המים עובר עליה, בא משיכבת חוואר צהובה, המכסה את פסגת.
על הגבעה מצויים בריכת המים המרכזית של יישובי גוש עציון (מי הבריכה מגיעם בצינורות מבאר הנמצאת ליד מושב אביעזר שבעמק האלה) אולם ספורט ובריכת שחיה.
בצידה המערבי של הגבעה מצויים בניין "יד שפירא" – המתנ"ס של יישובי הגוש, ומשרדי המועצה האזורית גוש עציון. בסמוך להם מגדל מים המהווה גם מצפור, שבו מרפסת לתצפית היקפית על כל הסביבה.
בצידה הדרומי של הפסגה, ליד דרך עפר היורדת מבריכת המים לכיוון כפר עציון, חצובה גת עתיקה. שרידי דרך עתיקה ניכרים במורד הדרום מערבי של הגבעה, בתוואי המוליך מהפסגה לעבר הכניסה לכפר עציון. זוהי. כנראה, דרך שהתפצלה מדרך ההר המרכזית לעבר תל גדור.
מתחת לשכבת החוואר הצהובה שבפסגת הגבעה, מצויה שכבת סלעי דולמיט מצוקיים של תצורת כסלון, מגיל הקנומן התחתון.
על החוואר, המונע חלחול מי גשם, התפתחה חברת צמחים מיוחדת, האופיינית לאזורים גבוהים, בעלי משק מים גרוע, זוהי בתה, שמרכיביה העיקריים הם קדד בית הלחמי, קדד קוצני, שמשון השלפוחיות ולוטמית ערבית.
במלחמת העצמאות היתה הגבעה מישלט בעל תפקיד מרכזי בהגנת הגוש. כאן היתה עמדת מרגמה שני אינטש וכן נמצא פה מטה פלוגת החי"ש, שהחזיקה בחלק ממישלטי הגוש.
חשיבות הגבעה היה בכך, שממנה היה קשר עין אל כל היישובים ואל מרבית המישלטים של הגוש. היא שלטה, בין השאר, על צומת הדרכים הפנימי של הגוש, שהיה ליד האלון הבודד, ועל שדה התעופה שהיה בדרומה. כן שימשה הגבעה מוצב קידמי של קיבוץ משואות יצחק.
בשלוחה היורדת מהגבעה הצהובה לצפון מערב שכן מישלט "הנקודה החמישית", במקום שבו עמד לקום ישוב חמישי בגוש.
תעלות הקשר מימי תש"ח נראות עד היום בפסגת הגבעה, בקרבת בריכת המים.
נכתב ע"י דוד עמית