כזכור, בשתי עונות הקינון האחרונות, הצלחנו למשדר 19פרטים מקננים (10 חיוויאים ו-9 עקבים עיטים) במשדריGPS מתקדמים.
כזכור, בשתי עונות הקינון האחרונות, הצלחנו למשדר 19פרטים מקננים (10 חיוויאים ו-9 עקבים עיטים) במשדריGPS מתקדמים.
משדרי GPS אלו מהווים את "חוד החנית" במחקר הזואולוגי/אקולוגי המתחקה אחר תנועות בעלי חיים בעולם. כמותו ואיכותו של המידע המתקבל מהמשדרים עולה מאות מונים על כל משדר אחר שפותח בעבר בתחום זה. המשדרים עצמאיים לחלוטין (הורדת הנתונים תלויה אך ורק בנו) והינם בעל רכיב סולארי, כך שאנרגיה איננה מהווה גורם מגביל. לכן, תכנתנו את המשדרים לדגום כל חמש דקות במהלך שעות היום (עד 150 דגימות ליום). מעבר למיקום הגיאוגרפי המדויק, המשדרים אוגרים גם מידע רב נוסף המלמד אותנו מה הפרט עושה בכל רגע נתון.
זו הפעם הראשונה בעולם שבה הותקן אי פעם משדר כלשהו על עקב עיטי ופעם ראשונה בעולם שבה הותקן משדר GPS על חיוויאי מקנן המתעד את מרחב המחייה שלו.
כזכור, עוד בשנה שעברה מצאנו תופעה מרתקת וייחודית בקנה מידה עולמי –
תופעת הנדידה ההפוכה של העקבים העיטים - מצאנו שהעקבים העיטים המקננים בישראל הינם מינים נודדים, וזאת בניגוד לידוע בספרות עד כה, בה מצוין שעקבים אלו נחשבים כיציבים. יתרה מזאת, מצאנו גם שדפוס נדידתם שונה לחלוטין מדפוס נדידתם של עופות אחרים. במקום לנדוד דרומה מאזורי הקינון אל אזורי החריפה, הם נודדים צפונה אל מרחבי רוסיה, תורכיה וצפון סוריה, ולכן תופעה זו נקראת "נדידה הפוכה".
כך, במהלך החודש האחרון העקבים העיטים המקננים ביהודה החלו לחזור מנדידתם ההפוכה, ובשבועיים האחרונים הצלחנו להוריד נתונים משלושה עקבים עיטים ממושדרים שחזרו ממרחבי תורכיה. לאחר חזרתם לישראל, שלושת העקבים הללו, בילו באזור מישור החוף והשפלה: שדות פתח תקווה, השרון, רישפון, הרצלייה, תל אביב, עמק השורק, מאגרי שפלת יהודה, נגב מערבי, עוטף עזה ואף ברצועת עזה ממש! כלומר, בימים אלו, העקבים העיטים הממושדרים מתרוצצים בכל רחבי מישור החוף והשפלה עד מרחבי הנגב המערבי.
כאמור, בעונת הקינון האחרונה מישדרנו חמישה עקבים עיטים. לכן, נותר לנו למצוא עוד שני עקבים ממושדרים על מנת להוריד מהם את מלוא הנתונים. המשדר ממוקם על גבם וניתן להבחין בו עם משקפת (ראו תמונה). בנוסף, כולם מטובעים בטבעות צבעוניות.
אשמח מאוד לשמוע על כל תצפית של עקב עיטי החשוד כממושדר, וזאת על מנת שנוכל להוריד ממנו נתונים...
בתמונה: עקב עיטי בתעופה עם משדר על גבו
המחקר נערך על ידי גלעד פרידמן כחלק מהתואר השלישי במחלקה לזואולוגיה שבאוניברסיטת תל אביב ובהנחייתם של פרופ' עדו יצחקי (מאוניברסיטת חיפה) ופרופ' יוסי לשם. המחקר ממומן על ידי הקרן הקיימת לישראל, קרן סמולר ויניקוב, קרן הדוכיפת והחברה להגנת הטבע, המרכז הבינלאומי לחקר נדידת ציפורים בלטרון, רשות הטבע והגנים, קרן ריגר, משרד המדע והטכנולוגיה ובית ספר שדה כפר עציון.