יש לנו ארץ קטנה. מגוונת, יפה, אבל קטנה. אז תמיד יש עוד מה לראות: גב נחבא, ואדי לא ידוע, פסגה חדשה לטפס עליה ולכבוש אותה. אבל המטיילים הוותיקים, אלו ה'חורשים' את נופי ארצנו מכירים אם לא את כל פינות החן- אז את רוב סוגי הנוף שיש לארצנו להציע. אז זה אומר שבפסח הקרוב משריינים כרטיס והולכים לרעות ולראות בשדות זרים? לא בהכרח (ויש שיגידו- בהכרח לא). אנו ננצל את החג האביבי הנעים ואת פתיחת שטחי האש על ידי צה"ל כדי לטייל באתר ייחודי הנמצא במערב הר הנגב- הר כרכום. במשך רוב ימות השנה הגישה להר איננה אפשרית- הן מפני שהוא נמצא בשטח אש, והן מפני שכביש הגישה אליו- כביש הגבול המערבי (10) סגור לתנועה מאז הפיגוע אשר התרחש בו לפני שנים מספר. גם בחגים- בהם נפתחים האתר והכביש על ידי צה"ל, עדיין קשה הגישה להר בגלל המרחק שלו מהכביש, אולם בחול המועד פסח יוציא בית ספר שדה כפר עציון טיול ברכבי ספארי אל ההר וסביבותיו.
מה יש בו בהר כרכום השובה את דמיונותיהם של המטיילים? אז ראשית- הנוף בו שונה וייחודי. לא בכל יום מזדמנים לאזור זה, שבין נגב וסיני. מדבר אמנם- אבל רכסי הרים גבוהים (הר כרכום מתנשא לגובה של 847 מטר מעל פני הים), רוחות חזקות, שרידי פריחה מדברית. אולם מעבר לכך- לפי חוקרים שונים מצטלב סיפורו של הר כרכום (בערבית- עידיד- אולי הר החוגגים), עם סיפורו של הר סיני. הר סיני- ישאל השואל- והרי איננו במרכזו של מדבר סיני- הנמצא מעבר לגבול הבין לאומי?! ובכן...
עם יציאת מצרים ולאחר קריעת הים שמו בני ישראל את פניהם אל ה'מדבר הגדול והנורא' מדבר סיני. לאחר כחודש וחצי של נדודים, בראשית חודש סיוון, התייצב העם בתחתית הר סיני. מה הייתה דמותו של הר סיני? האם היה גבוה ומלא הוד או דווקא כלשונו של המדרש היה נמוך וצנוע? והיכן היה ממוקם הר סיני ביחס לדרכים הראשיות וליישובים שסביב מדבר סיני? על כך לא נותנת לנו התורה תשובות מפורשות. אמנם מסורות נוצריות מזהות את הר סיני בפסגתו של ג'בל מוסא הנמצא בדרום סיני, אולם אין וודאות כי אכן על פסגתו של הר זה התקבלה התורה, ולשם ברח אליהו כדי לשמוע דברי א-לוהים חיים.
בשנת 1954 הגיע עמונאל ענתי, יהודי יליד איטליה, כיום פרופסור לארכאולוגיה ואז סטודנט צעיר, אל הר כרכום. ענתי החל לגלות בהר ובסביבתו מצבור אדיר של ציורי סלע. ההר החל לשבות את תשומת ליבו של עמנואל ענתי הצעיר, והוא חזר לשם שוב ושוב. כיום אנו יודעים על כ-1,300 אתרים ארכאולוגיים הנמצאים ברכס הר כרכום ולמרגלותיו: ציורים וחרוטות סלע, מקדשים קדומים ועוד ששל הפתעות. ענתי טען כי בהר כרכום נמצא הפתרון לחידה- וזהו הר סיני. כיצד עובדה זו מסתדרת עם מהלך נדודיהם של בנ י ישראל? האם עולם המחקר קיבל את דעתו של ענתי (ספוליר- לא)? ואלו עדויות לאתר הקדוש נמצאות בשטח? מוזמנים להצטרף אלינו לסיור הייחודי: