בתחילת חודש מאי 2015 הגיע הסוף לתעלומת היעלמותה של נקבת העקב העיטי U5.
בבוקר יפה ונעים, לאחר איתור מדויק והמון מזל מצאנו את השלד של נקבת העקב U5 שמשדרנו במאי 2013, ומסוף פברואר 2014 לא קיבלנו ממנה אות חיים.
בתחילת חודש מאי 2015 הגיע הסוף לתעלומת היעלמותה של נקבת העקב העיטי U5.
בבוקר יפה ונעים, לאחר איתור מדויק והמון מזל מצאנו את השלד של נקבת העקב U5 שמשדרנו במאי 2013, ומסוף פברואר 2014 לא קיבלנו ממנה אות חיים.
להלן לוחות הזמנים של הסיפור העצוב:
- U5 מושדרה במאי 2013, ובשנה זו הפריחה 3 גוזלים בריאים.
- בפברואר 2014 היא עוד שהתה בשפלת יהודה, כאשר המועד האחרון שקלטנו אותה היה 23.2.14. מאז היא נעלמה. לא הצלחנו לאתר אותה ושיערנו שהיא מתה או עברה לקנן באזור אחר. בעונת קינון 2014 החליפה אותה נקבה אחרת, באותו הקן, והפריחה יחד עם הזכר שלה 2 גוזלים.
- כך, חלפו להם, שנה וחודשיים ללא קשר וללא סימן חיים מ- U5.
- הפריצה החלה בשבוע שעבר, שנה וחודשיים לאחר הקליטה האחרונה, כאשר פתאום גילינו את המספר שלה ב- Basestation (המחשב שקולט ומוריד נתונים מהפרטים הממושדרים) שפתוח כל הזמן כשאנו מסתובבים בשפלה. הצרה הייתה שכמעט ולא הורדו נתונים (רק 10 נקודות נוספות מלפני שנה) ומכיוון שהיינו עם אורחים חשובים מארה"ב, לא היה לנו זמן לסרוק. לכן לא ידענו מאיפה להתחיל לחפש.
- הצרה הנוספת הייתה שהאזור המשוער בו נקלטה נמצא במעמקי שטחי האש של שפלת יהודה ולכן חיכינו שבוע שלם על מנת לחזור לשטח כדי לנסות ולמצוא אותה. בליבנו קיווינו שהיא חיה אך הערכנו כי היא/או המשדר נייחים כבר לא מעט זמן. יחד עם דודי עוז (צפר ותיק), קלטנו אות רדיוטלמטרי רחוק והתחלנו להתקדם. ירדנו ברגל אל אפיק נחל אדוריים ולאחר כמה דקות מצאנו את השלד שלה מפורק ומפוזר וגם את המשדר.
- מניתוח תנועותיה עולה כי הייתה פעילה ביותר עד 2.3.14 בשעה 08:30. כנראה שצללה אל טרף שרץ על פני הקרקע וכמה דקות לאחר מכן נטרפה על הקרקע ונלקחה לאותו המקום שנמצאה. יתכן שנטרפה על ידי יונק גדול (תן, זאב, צבוע או אפילו קרקל).
- זהו הטבע. לעיתים גם טורפי העל הופכים לנטרפים.
בתמונה: שרידיה של U5 והמשדר שנמצאו השבוע בנחל אדוריים
המחקר נערך על ידי גלעד פרידמן כחלק מהתואר השלישי במחלקה לזואולוגיה שבאוניברסיטת תל אביב ובהנחייתם של פרופ' עדו יצחקי (מאוניברסיטת חיפה) ופרופ' יוסי לשם. המחקר ממומן על ידי הקרן הקיימת לישראל, קרן סמולר ויניקוב, קרן הדוכיפת והחברה להגנת הטבע, המרכז הבינלאומי לחקר נדידת ציפורים בלטרון, רשות הטבע והגנים, קרן ריגר, משרד המדע והטכנולוגיה ובית ספר שדה כפר עציון.