חיפוש צימר
עגלת קניות
שם
עלות
כמות
מחק
לתשלום/להרשמה

כיתה ג ביקור בכפר עציון-גת, גבעת הסלעים, מוזיאון האדם בהר

 כפר עציון-גת, גבעת הסלעים, מוזיאון האדם בהר

דוח מסלול לכיתה ג 

 

(בתי ספר מהגבעה הצהובה ומבת עין הולכים רגלית לכפר עציון ושאר בתי הספר נוסעים)

נקודת התחלה : שער קיבוץ כפר עציון

נקודת סיום: חניון בית ספר שדה כפר עציון

אורך המסלול: 

זמן המסלול: 

צבע שביל: 

נקודות עצירה:  גת, תצפית גבעת הסלעים, מוזיאון האדם בהר, 

 

רקע:

בשנה זו הטיולים יעסקו בנושא החיים בהר, מהתקופות הקדומות ועד ימינו אנו. מטרת הטיולים להכיר ולחבר את התלמידים לסביבתם הקרובה. בטיולים אלה נלמד התמצאות כללית במרחב, נלמד על חקלאות בהר והאתגרים של האדם בחיים בהרי יהודה. בטיולים נכיר את הטראסות ושאר המתקנים החקלאיים מימי קדם, ואת החקלאות בימינו בגוש עציון, נלמד על מה בין אדם וטבע.

 

תיאור המסלול:

(מהגבעה הצהובה נצעד דרומה על הטיילת לכיוון כפר עציון, נחצה את הכביש (367). מבת עין נצעד בזהירות לצד הכביש )

בכניסה לכפר עציון נוכל לראות גת עתיקה. ממנה נעלה מערבה לתצפית מ"גבעת הסלעים"  משם נמשיך אל "מוזיאון האדם בהר" שם נלמד על מלאכות חקלאיות קדומות, ונתרשם מאוסף של כלי בית וכלי עבודה, בהם השתמשו באזור החל מתקופת התנ"ך.

נקודות רלוונטיות לאורך המסלול-

גת עתיקה:

גת היא משטח הדריכה והתסיסה במתקן חקלאי מסורתי להפקת תירוש או יין מענבים. את הענבים דרכו בגת ברגליים יחפות, כדי שסוליות הנעליים הקשות לא ירסקו את גרעיני הענבים, ויהפכו את התירוש והיין לבעלי טעם מר. מהגת עברה מערכת של צינורות או תעלות, שהובילה את התירוש אל מפלסים נמוכים יותר, עד בור איגום.

 

גבעת הסלעים

השֵם גבעת הסלעים הוענק לה בזכות סלעי גיר ודולומיט גדולים ובולטים בנוף שעיטרו אותה ממזרח וממערב. ניתן לראות כמוהם ברחבי גוש עציון ובמצלעות ההר היורדות בתלילות מערבה. הפיתוח המואץ והייעור מצמצמים את נופי המצוקים הגלויים לעין בגוש עציון.

ראש הגבעה הוא בית גידול לצמחי חורש ים תיכוני - עצים, שיחים, צמחי בתה ופרחים עונתיים בשלל צבעים וריחות. בחלק המערבי פינת חמד ממנה תצפית נרחבת על חלקים גדולים של מדינת ישראל, שפלת יהודה ומישור החוף. בעת ראות טובה ניתן לצפות מכאן אל רצועת עזה, אשדוד, אשקלון ועד חדרה בצפון. במזרח הגבעה ובצפונה תצפית על פרוזדור ירושלים ועל גוש עציון הנבנה.

ביום ג' באייר תש"ח, 12.5.1948, תקף הלגיון הערבי את גוש עציון, המשלטים נכבשו. בלילה הועברו מכפר עציון למשואות יצחק דרך גבעת הסלעים, הפצועים, חלק מהבחורות והצוות הרפואי. למחרת, ביום הקרב האחרון בכפר עציון, ד' באייר תש"ח, 13.5.1948, תפסו מגינים ממשואות יצחק עמדה על גבעת הסלעים וחסמו את הכביש לכפר עציון בפני משורייני האויב. אחרי כמה ניסיונות שנבלמו נעזבה העמדה, וטור השריון פרץ לכפר עציון ובעקבותיו המוני ערבים משולהבים. כפר עציון נכבש, 127 לוחמים-מגינים נפלו בקרב.

כיום קיבוץ כפר עציון מתפתח ובונה בשולי הגבעה סביב. ראש הגבעה נותר ירוק וטבעי ומזמין מטיילים ליהנות מהנוף ומהטבע שמצפים לו

 

מוזיאון האדם בהר:

 הוא מוזיאון לתולדות החקלאות הקדומה בהר חברון. המוזיאון הממוקם בתוך בית ספר שדה כפר עציון אשר בקיבוץ כפר עציון, כולל אוסף של כלי בית וכלי עבודה, בהם השתמשו באזור החל מתקופת התנ"ך. מרבית הכלים נרכשו מכפריים תושבי הר חברון.

המוזיאון הוקם בשנת ה'תש"ן, להנצחת זכרו של סגן אוריה בר שלום, קצין שריון שנפל במלחמת שלום הגליל. להקמת המוזיאון סייעו אגף הנוער במשרד החינוך ומוזיאון ארץ ישראל.

האולם המרכזי מוקד לנושא הדגן. באולם מוצג מחזור הפעולות החקלאיות, מהחריש ועד האפיה דרך הזריעה והטחינה.

צטרפו לרשימת דיוור
הזן את האימייל שלך ולחץ על שלח כדי להתחיל בתהליך שחזור הסיסמה
WhatsApp