ושבו בנים לגבולם – גרסת הדורסים
לפני כחודש הצלחנו לאתר נקבת עקב עיטי אותה אנו מכירים באופן אישי כאשר באפריל האחרון לכדנו אותה והתקנו על גבה משדר GPS ייחודיי. קראנו לה "ירוק 81" על שם הטבעת הצבעונית אותה ענדנו על רגלה.
לפני כחודש הצלחנו לאתר נקבת עקב עיטי אותה אנו מכירים באופן אישי כאשר באפריל האחרון לכדנו אותה והתקנו על גבה משדר GPS ייחודיי. קראנו לה "ירוק 81" על שם הטבעת הצבעונית אותה ענדנו על רגלה.
"ירוק 81" היא אחת מתוך 24 עקבים וחיוויאים בוגרים אותם לכדנו ועליהם התקנו את אותם משדרי ה-GPS. משדרים אלו מהווים את "חוד החנית" של המחקר הזואולוגי/אקולוגי המתחקה אחר תנועות בעלי חיים בעולם, וזאת מכיוון שהם דוגמים מידע רב כל חמש דקות במשך שנים. המשדרים עצמאיים לחלוטין והורדת הנתונים מהם מתבצעת בעזרת טכנולוגיית WIFI, כך שכל המידע שנאגר בהם, עד מועד הורדת הנתונים, מועבר אל מחשב נישא מיוחד ותנועותיהם מתגלות לעיננו רטרואקטיבית.
כך, בכל שנה מחדש, התרגשות רבה אוחזת בנו כאשר הדורסים הממושדרים מתחילים לחזור מנדידתם וכל שכן כאשר אנו מצליחים להוריד נתונים מדורס ממושדר, וכך גם אירע עם נקבת העקב "ירוק 81". לאחר שהעברנו את מסלולי הנדידה שלה אל המחשב גילינו כי מכל הנתיבים האפשריים בארץ היא בחרה לעבור דווקא מעל בית ספר שדה כפר עציון בדרכה צפונה אל מרחבי תורכיה.
אחת מתוצאות המחקר המרתקות קשורה לתנועה זו. לפני שנתיים גילינו כי העקבים העיטים המקננים ביהודה הינם מינים נודדים, וזאת בניגוד לידוע בספרות עד כה, בה מצוין שעקבים אלו נחשבים כיציבים. יתרה מזאת, גילינו גם שדפוס נדידתם שונה לחלוטין מדפוס נדידתם של עופות אחרים. במקום לנדוד דרומה מאזורי הקינון אל אזורי החריפה, הם נודדים צפונה. ואשר על כן קראנו לתופעה זו "נדידה הפוכה".
בתמונה: ציר הנדידה של נקבת העקב העיטי (באדום) העובר צמוד לכפר עציון, מבט לכיוון צפון
המחקר נערך על ידי גלעד פרידמן כחלק מהתואר השלישי במחלקה לזואולוגיה שבאוניברסיטת תל אביב ובהנחייתם של פרופ' עדו יצחקי (מאוניברסיטת חיפה) ופרופ' יוסי לשם. המחקר ממומן על ידי הקרן הקיימת לישראל, קרן סמולר ויניקוב, קרן הדוכיפת והחברה להגנת הטבע, המרכז הבינלאומי לחקר נדידת ציפורים בלטרון, רשות הטבע והגנים, קרן ריגר, משרד המדע והטכנולוגיה ובית ספר שדה כפר עציון.