חיפוש צימר
עגלת קניות
שם
עלות
כמות
מחק
לתשלום/להרשמה

לחופש נולד! - ספטמבר 2013

בתאריך 2.9.13 יצאנו לטפס אל קיני החיוויאים הפעילים בשפלת יהודה על מנת לאסוף שאריות מזון של החוויאים לצורך מחקר על הדיאטה של העופות הדורסים. לקראת ההגעה אל אחד הקינים, לנגד עיננו, נגלה פירחון (גוזל שפרח) של חוויאי עומד על הקרקע.

בתאריך 2.9.13 יצאנו לטפס אל קיני החיוויאים הפעילים בשפלת יהודה על מנת לאסוף שאריות מזון של החוויאים לצורך מחקר על הדיאטה של העופות הדורסים. לקראת ההגעה אל אחד הקינים, לנגד עיננו, נגלה פירחון (גוזל שפרח) של חוויאי עומד על הקרקע. כבר ממבט ראשון ראינו שהפירחון אינו מתנהג באופן טבעי. אחרי שהתקרבנו מעט ראינו שהפירחון תשוש ומתקשה ולעוף. זיהינו את הטבעות הצבעוניות שענדנו על רגליו בביקור הראשון שלנו בקן, כשהיה בן 35 יום, ובעזרתם הבנו מיד לאיזה קן הוא שייך ובן כמה הוא.

אספנו אותו והעברנו אותו לטיפול בבית החולים לחיות בר, שם הוא התאושש. הטיפול המהיר היה חשוב ביותר, שכן בסוף חודש ספטמבר החוויאים עוזבים את הארץ ונודדים אל מרכז אפריקה. צוות בית החולים עשה כמיטב יכולתו על מנת לרפא את הגוזל החולה מהר ככל הניתן על מנת שלא יפספס את הנדידה לה הוא צפוי לצאת ביחד עם הוריו. למזלנו הטוב, הגוזל התאושש די מהר, ולאחר שבועיים שחררנו אותו בחזרה אל הטבע ליד הטריטוריה של הוריו והקן שבו גדל. לשמחתנו, ברגע השחרור הגיע אביו של הפירחון ועף אליו, כאילו על מנת לבחון אותו ולברך אותו לרגל חזרתו לטבע. כך, נראה שיספיק להתחזק ולנדוד עם הוריו במסע הקשה אל אפריקה. שחרורו של הגוזל הייתה חוויה עילאית ומרטיטת לב והועברה במלואה בכתבת שער באתר Ynet:

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4434747,00.html

המעקב אחר החיוויאים והעקבים עיטים נעשה כחלק מהמחקר של הדוקטוראנט גלעד מאוניברסיטת תל אביב, בהנחייתם של פרופ' יוסי לשם ופרופ' עדו יצחקי, ובמימון של הקרן הקיימת לישראל, רשות הטבע והגנים קרן הדוכיפת, קרן סמולר ויניקוב ובית ספר שדה כפר עציון.

כחלק מהמחקר אנו מטפסים ל-100 קינים של עקבים עיטים וחיוויאים בכל עונה, ולוכדים את הבוגרים המקננים על מנת להתקין משדרי GPS מתקדמים על גבם. עד היום התקננו 24 משדרים על גבם של 24 בוגרים. משדרים אלו מהווים את "חוד החנית" של המחקר הזואולוגי/אקולוגי המתחקה אחר תנועות בעלי חיים בעולם, וזאת מכיוון שהם דוגמים מידע רב כל חמש דקות במשך שנים.

 

בתמונה: רגע השחרור אל הטבע (צילום: ירון רוזנטל)

 

המחקר נערך על ידי גלעד פרידמן כחלק מהתואר השלישי במחלקה לזואולוגיה שבאוניברסיטת תל אביב ובהנחייתם של פרופ' עדו יצחקי (מאוניברסיטת חיפה) ופרופ' יוסי לשם. המחקר ממומן על ידי הקרן הקיימת לישראל, קרן סמולר ויניקוב, קרן הדוכיפת והחברה להגנת הטבע, המרכז הבינלאומי לחקר נדידת ציפורים בלטרון, רשות הטבע והגנים, קרן ריגר, משרד המדע והטכנולוגיה ובית ספר שדה כפר עציון.

צטרפו לרשימת דיוור
הזן את האימייל שלך ולחץ על שלח כדי להתחיל בתהליך שחזור הסיסמה
WhatsApp