יוחנן בן יעקביהודים - העפילו אל ההר!מאמר זה מבקש להציג את יוזמתו ופועלו של שמואל צבי הולצמן בייסוד היישוב כפרעציון באמצעות חברת אל ההר, שהקים למטרה זו. חלקו הראשון סוקר את חזונו שלהולצמן, את הקמת החברה ואת הצעדים הראשונים בכפר עציון. חלקו השני דן בגורמיםלעזיבתו של הולצמן את חברת אל ההר ובתהליך הכואב שהוביל לקריסת החברה ולעזיבתהיישוב כפר עציון. המאמר מבוסס על מקורות ארכיוניים, שרבים מהם טרם נחשפווטרם זכו להתייחסות מחקרית.
אסתר אשל, חגי משגב ורועי פורתמבואחומרי הכתיבה הידועים לנו מן העת העתיקה הם האבן, הפפירוס )ולעיתים הקלף( והחרס.האבן היא הקשה ומאריכת הימים ביותר, והכתיבה עליה דורשת מקצועיות יתרה. לפיכךהיא גם חומר הכתיבה היקר ביותר, והיא מיוחדת בדרך כלל לכתובות המיועדות להנצחה.אחריה באים הפפירוס והקלף, שהם חומרים שייצורם דורש מומחיות, הכתיבה עליהםמהירה וחלקה, והם נשמרים לשנים רבות בתנאים מיטביים. לפיכך תעודות משפטיות,שיש צורך לשומרן בארכיון או להציגן כעדות, ייכתבו בדרך כלל על פפירוס. החרס הואחומר הכתיבה הנחות ביותר. בדרך כלל מדובר בשברי כלים, ולפיכך אין הוצאות בייצורו.לעומת זאת, הכתיבה עליו אמנם אינה דורשת מיומנות יוצאת דופן, אך היא איננה חלקה.החרס עצמו נשמר לאורך דורות, אך הוא שביר. לפיכך, דברים שנכתבים עליו הם קצרימועד ובעלי חשיבות זמנית בלבד, כמו פתקים ורשימות יומיומיות.
נועם ורנר, נילי אבני־מגן, עוזי שמיר
הקדמההיחמור הפרסי (Dama mesopotamica), ששמו בעברית מגיע מהשורש חמ"ר, הוא איילגדול ואדמוני שגופו מנוקד בנקודות בהירות. הוא שייך למשפחת האיילים,Cervidaeמסדרת מכפילי הפרסה.בעבר היה היחמור נפוץ בכל המזרח התיכון: עירק, אירן, ירדן, סוריה, לבנון, ישראלומזרח טורקיה. ציד לא חוקי ופגיעה קשה בבית גידולו – החורש הים תיכוני – גרמולהיכחדותו מארץ ישראל בסוף המאה הי"ט. עד למחצית המאה הקודמת הוא נכחדמאזורים נוספים בתחום תפוצתו, ונחשב למין שנכחד מן העולם .(Lacy and Pollak 2017בשנות ה־ 50 של המאה הכ' נמצאה אוכלוסייה קטנה של יחמורים, שנכחדה מאז, בדרום־מערב אירן, וממנה נאספו כמה פרטים ונשלחו לגרמניה כדי להקים גרעין רבייה ולהבטיחאת עתידו של המין.
משה ארנוולדהקדמהישיבת חברון, "כנסת ישראל", כיום אחת הישיבות הגדולות, החשובות והיוקרתיות, נוסדהבארץ לפני קרוב למאה שנים. הישיבה עברה מסלובודקה שבליטא לחברון עם תלמידיהשעלו לארץ בשנת 1924 (תרפ"ד). אליהם הצטרפו בשנים הראשונות בחברון תלמידיםשהגיעו בעיקר מארצות הברית, וכן מארץ ישראל. לאחר מאורעות תרפ"ט (1929), שבהםנרצחו ונפצעו רבים מתלמידיה, עזבה הישיבה את חברון והשתקמה בירושלים, ובה היאפועלת עד היום. מאמר זה דן בישיבת "כנסת ישראל" משנת 1924 (תרפ"ד) ועד השנים1949-1948 (תש"ח-תש"ט), בהיבטים הביטחוניים ובהשפעתם על הנהלת הישיבה, עלתלמידיה ועל בוגריה.
הסיפורים שמאחורי הסורגים: סיפורן שלאסירות ועצירות המחתרת בכלא בית לחםנעמה טייטלבאום־קריאביום ה־ 18 בנובמבר 1959 פורסמה בעיתון ידיעות אחרונות כתבה מתמיהה מאוד:מדוע לא נעצרה גולדה?[...] ועוד ספרה גברת מאיר על שום מה לא נעצרה ב'שבתהשחורה'. כאשר הושמו במעצר כל חברי הנהלת הסוכנות היהודית. הסיבה הייתהפשוטה: לשלטונות הבריטים לא היה בימי המנדט מחנה מעצר לנשים.
על בורות ונרות: תוצאות ראשוניות משלושעונות חפירה בחורבת בית נטיף ושוליהעומר שלו, מורן בלילה, איתי אביב וניקולס בננסטייןמבואחורבת בית נטיף ממוקמת בחלקה הדרום־מערבי של רמת בית שמש, מצפון לעמק האלה,וסמוך לגבול הר ושפלת יהודה )איור 1(. רמת בית שמש היא אחד מעשרת תתי־האזוריםבשפלת יהודה. היא תחומה בין הנחלים שורק בצפון, זנוח במזרח, האלה בדרום וירמותוישעי במערב.
מקורות הכסף של ממלכת יהודה ופלשתבמאה הח' לפני הספירהצילה אשל מבואחפצי כסף שנמצאו בחפירות ארכאולוגיות בארץ ישראל מספקים עדות לסחר למרחקיםארוכים. זאת משום שכסף אינו מופיע כמחצב בארץ ישראל, ולכן הושקעו מאמצים רביםבהובלתו מרחוק (למשל Eshel et al. 2019; Pappa 2019; Warburton 2000). בתקופותהברונזה והברזל שימש הכסף אמצעי תשלום במזרח הקרוב, ולכן נאספו לעיתים קרובותפיסות כסף בתוך כלים קרמיים והוטמנו מתחת לרצפות בתוך מבנים דומסטיים או מבניציבור למשל .(Moorey 1999: 237; Peyronel 2010; 2019
ממצאים מימי מרד בר כוכבא במצוקי נחלתקוע (ואדי חריטון)
דביר רביב, מיקה אולמן, בועז לנגפורד, עמוס פרומקין, רועי פורת ובועז זיסוהקדמהנחל תקוע (ואדי חריטון), החתור מדרום־מזרח לבית לחם, למרגלות הר הרודיון, מתאפייןבעושר של מערות קרסטיות במצוקיו, וביניהן מערת הגיר הארוכה בישראל (מערתחריטון). מאז המאה הי"ט נחקרו מערות הנחל בידי חוקרי מערות וארכיאולוגים, שאףערכו חפירות בכמה מהן. מחקרים אלה הצביעו על פעילות אנושית במערות הנחלמהתקופה הפליאוליתית התחתונה ועד ימינו. אחת התקופות שלא היו מיוצגות בממצאימערות הנחל עד כה היא התקופה הרומית.
אלי חביב, אסף מירוז, יואב פרלמן, יצחק כהן, אבנר רינות, אוהדבנימיני, אורן נפתלי, שחר כפיר, משה מינץ ועמוס סבחהקדמהמזרח השומרון הוא חבל ארץ הנמצא בשיפולים המזרחיים של קמר השומרון. שטחוכ־ 1500 קמ"ר, והוא משתרע בין נחל פרת בדרום לנחל בזק והגלבוע בצפון. הטופוגרפיהמאופיינת בצניחה תלולה מרום של כ־ 1000 מטרים בגב ההר עד לכ־ 300 מטרים מתחתלפני הים בבקעת הירדן, על פני מרחק אופקי של כ־ 15 ק"מ. קו הרכס מקוטע על ידי שברירוחב גדולים היורדים מהרי השומרון אל בקעת הירדן ויוצרים נוף דרמטי, מצוקי ומבותר.
טיולי הנוער העברי להרודיון, נחל תקועומערת חריטון בשנים שלפני קום המדינהיורם אלמכיאסהקדמהמאמר זה הוא חלק ממחקר כולל על אודות טיולים ומסעות הנוער העברי לאזור ההרהמרכזי (השומרון, בנימין, ירושלים והר חברון) ועל מקומם של מרחבים מקראיים בתודעתהנוער המטייל העברי. מטרת המאמר היא לסקור את הטיולים ואת המסעות המאורגניםהראשונים של מסגרות הנוער העברי - וביניהן תלמידי הגימנסיות, תנועות הנוער, חוגיהמשוטטים וסיירי הפלמ"ח - לאזור מזרח גוש עציון של היום, ובעיקר לסביבת הרודיון,נחל תקוע ומערת חריטון, מראשית המאה הכ' ועד מלחמת העצמאות.