חיפוש צימר
עגלת קניות
שם
עלות
כמות
מחק
לתשלום/להרשמה

מסתרי ההרודיון

אם תסתובבו ברחובות ירושלים הומי האדם, תהלכו באדמת גוש עציון  או תטפסו על אחת הגבעות במדבר יהודה תבחינו בגבעה מרשימה,בולטת ואפילו מוזרה. לאורך השנים היה ברור שמסתתר סיפור מסקרנן ומרתק מאחורי הגבעה הזאת.. שנים רבות הסודות האלו היו קבורים עד שהתחילו בחפירות שעוד לא פסקו וממשיכות להעלות הפתעות ומסרים מהעבר.

 המוני חוקרים וסקרנים ציפו למציאת התגלית המרעישה אבל ארכיאולוג אחד שבכלל התחיל את סיפורו כאדריכל מצליח הוא זה שחשף את סודו של ההרודיון.

למה דווקא אהוד נצר? עוד בעבודותיו באוניברסיטה התאהב ביצירותיו המפוארות בנות 2000 שנה של אדם אחד שכינויו היה 'המלך הבנאי'. כאדריכל צעיר וחולם עם הסתכלות שונה מכולם הצליח להכנס לראשו של הבנאי הקדום.

אדם אחד הצליח להטביע את חותמו בארץ ישראל ,לשכלל אותה ולפאר אותה אך גם לעורר מחלוקת ושנאה יותר מכל אדם אחר .

אדם ששיפץ את בית המקדש והפך אותו לבניין הכי יפה ומפואר בעולם כמו שחז''ל הטיבו לומר: "מי שלא ראה בנין הורדוס לא ראה בנין נאה מימיו". גם זכה לקבליום שמחה בקרב היהודים- ז' כסליו יום פטירת רוצח חכמי ישראל הוכרז כיום שמחה !

 אנטיפטר, יועץ אדומי מגויר ושועל פוליטי לא קטן, ניצל הזדמנות וסכסוך בין  שני אחים היורשים את  כתר המלכות החשמונאית בארץ ,ולמעשה הפך לשולט בעניינים. כמובן שדאג היטב לבניו וביניהם הורדוס הצעיר, מושל הגליל עם מילים שיכולות להרוג אנשים ולהפחיד את כל האיזור למרות היותו נער. דווקא בשעה שהכל היה ורוד, והורדוס ואחיו מלכו ביחד ביד רמה בחסות רומא הגדולה, הצטרף שחקן חדש למשחק. מתתיהו אנטיגונוס, צאצא של אבי החשמונאים מגיע מהכלא ברומא חדור מטרה וכוח ובעל צבא אדיר ופולש בסערה לארץ.

הורדוס בורח על נפשו למקום שלא יצליחו לתפוס אותו-למדבר. בשיא המרדף קורית תפנית בעלילה. הורדוס ,הבלתי מנוצח והחזק נאלץ להפסיק בשיא המרדף. אמו האהובה נופלת מהכרכרה, האויבים משיגים אותו ונדמה לו שהכל נגמר. הוא מנסה לשלוח יד בנפשו ונעצר על ידי אנשיו. בסיפור זה מתומצתת דמותו של הורדוס. בן אדם שהגיע לשיא השפל, התעשת ויצא גדול. הוא מביס את מתתיהו, מוצא את אמו ומגיע לרומא בשלום. מאז הוא עולה על דרך המלך. מקבל מינוי מהקיסר, חוזר עם צבא והשראה והופך למלך הכל יכול של הארץ. הורדוס עוד יבנה ארמונות רבים ברחבי הארץ, אבל מקום אחד תמיד ישאר בליבו, המקום שבו יצא מהשפל הגדול של המתאבד, ואותה גבעה נידחת תהפך לארמון ההרודיון – על שמו. בהרודיון יבחר הורדוס גם להיקבר ברוב פאר והדר, והמלך המשוגע מכסה את הארמון בעפר ,והופך אותו למצבה ענקית לקברו, שתראה מכל הר בסביבה.

 

הורדוס קיווה שיזכרו אותו בתור הבנאי הגדול, המלך הנערץ והאהוב. אבל ההסטוריה היהודית זכרה אותו קצת אחרת. 70 שנה אחר כך הקבר המפואר נופץ לחתיכות, כשהיהודים יצאו לפרוק מעליהם את השלטון הרומאי, והפכו את ההרודיון לאחד ממבצרי המרד.

אחרי מות הורדוס, תקופה חדשה מתחילה בארץ ישראל. נציבים תאבי בצע מגיעים הישר מרומא ומטרתם ברורה: למלא את כיסם בכספי היהודים. הנציבים התחלפו במהרה בעקבות הסכסוך עם היהודים והתלונות לקיסרות הרומית.

כל ארץ שהאמפריה הרומית הגיעה אליה הושפעה עמוקות מהתרבות, הרעיונות והפיתוח הרומאי. דעותיהם של היהודים היו חלוקות לעומת זאת:" פתח ר' יהודה ואמר כמה נאים מעשיהן של אומה זו תקנו שווקים תקנו גשרים תקנו מרחצאות, ר' יוסי שתק. נענה רשב"י ואמר כל מה שתיקנו לא תיקנו אלא לצורך עצמם - תיקנו שווקים להושיב בהן זונות, מרחצאות לעדן בהן עצמן, גשרים ליטול מהן מכס.  "

הקש ששבר את גב גמל היה הנציב פלורוס שהתסיס ודחק את העם לפינה ולא נותרה ברירה אחרת: מרידה ברומאים וסילוקם מארץ ישראל.

בעקבות הצלחות המרד, נשלח המצביא הגדול אספסיאנוס ביחד עם בנו טיטוס מרומא על מנת לדכא ולחסל את המרד. בתחילה הם כובשים את הגליל ומכניעים אותם ולבסוף מגיעים ללב העניין: ירושלים.

בתשעה באב יושבים המורדים בהרודיון שטרם נכבש וצופים על ירושלים.

ניתן לתאר איך בכו וכאבו המורדים כשראו את הלהבות והעשן מחריבים את בית המקדש בזמן ששארית היהודים נלחמים על ירושלים.

חסרון המקדש המשיך לפעום בלבבות העם ומנהיג חדש קורא למרד 63 שנה בלבד לאחר מכן:בר כוכבא. 

בורות המים ששימשו את הורדוס הפכו למנהרות תקיפה תת קרקעיות שמהם יצאו להתקפות פתע כנגד הרומאים , בניגוד לרוב המערות ששימשו למסתור.מייחודיות המנהרות וכתבים מהתקופה שבהם מוזכר מנהיג המרד –בן כוסבא בהרודיס אפשר להסיק על חשיבות הרודיון במרד זה.

אם תסיירומ במקום תמצאו לא מעט אפר שחור המעיד על החורבן הגדול שהיה במקום ובמרד בכלל. תוצאות המרד היו מחרידות והרוב היהודי בארץ נעלם.

לפני 10 שנים, אחרי   x נסיונות כושלים למצוא את קברו של הורדוס- לב ההרודיון  אהוד נצר משלים את משימת חייו ומגשים את חלומו  של כל ארכיאולוג. על צלע הגבעה הפונה לירושלים נמצאים שברים של מבנה מפואר וחשוב מכל- ארון הקבורה שככל הנראה שימש את הורדוס בעצמו.

לאחרונה, נמצאו תגליות מפתיעות מתקופה הקודמת להורדוס, מה שמעלה שאלה לגבי אמינות הסיפור? האם הגבעה כבר שימשה בעבר? בארכיאולוגיה לפעמים תגלית אחת קטנה להטיל בספק סיפור שלם!

ההרודיון ממשיך להחפר  והסודות הכמוסים בו עוד ימשיכו להתגלות.. 

צטרפו לרשימת דיוור
הזן את האימייל שלך ולחץ על שלח כדי להתחיל בתהליך שחזור הסיסמה
WhatsApp