חיפוש צימר
עגלת קניות
שם
עלות
כמות
מחק
לתשלום/להרשמה

שוד ושבר- מבצע לתפיסת גנבי עתיקות

סיפורו של 'מבצע שוד לתפיסת שודדי עתיקות בגוש עציון.

ביום שישי, י"ט בשבט (25.01.19) התכנסה קבוצה של כ-50 מתנדבים ב"בית של רות"  שבשדה בועז, בשעה 9:00 בבוקר. לאחר קפה, תה, עוגה ותדרוך מעמיק, הם יצאו לדרך למבצע "שוד ושבר". הם התחלקו ל-2 קבוצות – קבוצה אחת אחראית על השטח שמשדה בועז ומערבה לכיוון נחלין והקבוצה השנייה אחראית על השטח שמשדה בועז עד כיכר אל-ח'אדר וצפונה.

במשך כ-3 שעות שתי הקבוצות הלכו בשטח, חקרו, תיעדו ועדכנו באופן שותף את החמ"ל שישב ב"בית של רות".

לשם מה ההתכנסות? מה הוא מבצע "שוד ושבר"? ומה הם מחפשים במשך שלוש שעות?

כדי לענות על השאלות הללו נפגשתי עם מתניה טרופר, מדריך בבית ספר שדה כפר עציון, שהיה חלק מניהול המבצע יחד עם עמיחי נעם. "מבצע 'שוד ושבר' הוא מבצע שמטרתו לעורר מודעות ציבורית לשוד העתיקות המאסיבי ברחבי יהודה ושומרון (יו"ש)", מספר מתניה.

מדינת ישראל מלאה בממצאים ארכיאולוגים שמלמדים אותנו על אורח החיים לפני מאות ואלפי שנים. ממצאים אלו מאוד יקרים לעם ולמדינה שלנו ואף מהווה עניין גם בעולם כולו. בשנות ה-50 של המאה ה-20, לאחר מציאת מגילות ים המלח הראשונות במדבר יהודה, עלתה המודעות להימצאותם של אוצרות רבים וחפצי עתיקות שונים בארץ כולה, ובפרט במדבר יהודה. המוני חוקרים יצאו לחפירות ברחבי מדבר יהודה במטרה למצוא עוד מגילות וממצאים אחרים. כמוהם, גם הבדואים באזור יצאו לחיפוש. הם יודעים שערכם של הממצאים מאוד גבוה ושניתן למכור אותם בסכומים גבוהים ברחבי העולם. לאחר מקרה זה, התחילה תופעה של שוד עתיקות באתרים הארכיאולוגיים בצפון מדבר יהודה. מדינת ישראל הבינה שצריך לעשות משהו בנידון והחליטה לצאת במבצע חפירות נרחב באזור, טרם השדידה המוחלטת של האתרים. המבצע יצא לפועל בשנים 1961-1959.

עד היום, נערכים מקרים רבים של שוד עתיקות ברחבי יו"ש. "בכל אזור בארץ יש פקח שתפקידו לפקח ולהגן על 2,000 אתרים ארכיאולוגיים. ביו"ש יש פקח אחד והוא אחראי על 10,000 אתרים" – מתניה מוסיף על הבעייתיות באזור. מצד אחד המדינה מבינה שיש הרבה עתיקות שצריך להגן עליהם ביו"ש. מצד שני, לאדם אחד קשה מאוד לפקח על שטח כל כך גדול, בעל כל כך הרבה אתרים חשובים.

שוד העתיקות ביו"ש מושפע גם מאופי האוכלוסייה המתגוררת באזור. העיסוק הרווח אצל תושבי הסביבה הוא חקלאות, דבר המזמין מפגש תמידי עם השטח. לכל חקלאי ממוצע יש הזדמנות למצוא מערת קבורה באמצע חרישת האדמה, להיכנס, למצוא 25 מטבעות עתיקות ולמכור אותן בסכום גבוה בשוק.

מבצע "שוד ושבר" פורסם בפייסבוק ובוואטצאפ והשתתפו בו משפחות, מטיילים ואנשי בית ספר שדה כפר עציון. היה מאוד מרגש! כל אדם שהשתתף עזר לעורר את המודעות הציבורית לעניין השוד ביו"ש. תיעדנו מערות קבורה רבות, חלקן שדודות לגמרי ובחלקן היו כמה עצמות. תועדו מבני אבן, בית בד ובור מים עתיקים. התקווה היא להמשיך לעשות תיעוד נרחב של שוד בכמה שיותר מקומות ברחבי יו"ש.

איך אתם יכולים לעזור? שאלה מצוינת! תשאלו חברים, תפתחו איתם שיחה, תקראו ותלמדו על הנושא. תעקבו אחרי פרסומים של בית ספר שדה כפר עציון למבצעים הבאים. כך, יחד, נוכל להגיע לגופים העליונים של מדינת ישראל ולהתעקש על שמירה הדוקה יותר של העתיקות באזור יו"ש. יחד נוכל לשמור על מורשת ארץ ישראל והעם היהודי ביו"ש.

צטרפו לרשימת דיוור
הזן את האימייל שלך ולחץ על שלח כדי להתחיל בתהליך שחזור הסיסמה
WhatsApp