חיפוש צימר
עגלת קניות
שם
עלות
כמות
מחק
לתשלום/להרשמה

גבעות- חוות קשואלה- חירבת ג'ומג'ום- עין ליבנה

 גבעות- חוות קשואלה- חירבת ג'ומג'ום- עין ליבנה

דוח מסלול לכתות ו

 

נקודת התחלה : גבעות

נקודת סיום: בת עין ב'

אורך המסלול: כ-4 ק"מ

זמן המסלול: כ 5 שעות

צבע שביל: 

 נקודות עצירה: גבעות, חוות קשואלה, חורבת ג'ומג'ום, מצפה הסלע, עין לבנה   

רקע:

בשנה זו הטיולים עוסקים בהתחדשות היישוב היהודי בגוש עציון. נספר את סיפור ההקמה וההתיישבות(טיול 1), את סיפור השיירות אל הגוש הנצור, ואת סיפור נפילת הגוש במלחמת העצמאות, הציפיה לשיבה בשנים שבין מלחמת העצמאות למלחמת ששת הימים, והשיבה  אל הגוש ב1967 (טיול 2)

תיאור המסלול

נצא מצומת גבעות ולך  מערבה בשביל שיורד בנחל לכיוון חוות קשואלה לאחר כ500 מטר נפנה דרומה (שמאלה) ונטפס לכיוון כביש 367. נחצה את הכביש בזהירות רבה על פי הנהלים. משם נרד דרומה אל ואדי גן עדן (נחל משואות) ממנו נטפס אל חורבת ג'ומג'ום ואל מצפה הסלע. מהמצפה נגלוש דרום מערבה לנחל לבנה שם נפגוש את השביל הירוק עליו נצעד לעין לבנה ומשם נחזור מעט על עקבותינו, נמשיך בשביל ונסיים בבת עין ב'

נקודות רלוונטיות לאורך המסלול- 

גבעות

גבעות הוא יישוב בגוש עציון בצלע המערבית ביותר של הגוש. בשנת 2012 היישוב אוכלס על ידי קהילת "סדנת שילוב", מוסד המשלב ילדים ומבוגרים עם צרכים מיוחדים בקהילה. כיום ביישוב מתגוררות כ-40 משפחות. ילדי היישוב לומדים בבתי הספר בגוש עציון. במדרגת "סדנת שילוב" פועלות ביישוב 3 דירות עבור בוגרים בעלי צרכים מיוחדים , בית ספר לחינוך מיוחד וענפי תעסוקה הכוללים משק חי מפותח ובית קפה.

 

חוות קשואלה

בלב יער הל"ה על קרחת קטנה, שוכנת לה ״חוות קשואלה״. החווה עלתה לקרקע בתאריך ה׳ בסיוון תשע״ב בתמיכת המועצה האזורית גוש עציון .

קשואלה - היה שמו של לוחם הפלמ״ח, יעקב זרחי, הנודע בכינויו ״קשואלה״. קשואלה היה אחד מחברי שיירת הל״ה . שיירה אשר יצאה במלחמת העצמאות לסייע לגוש עציון הנצור. בעקבות מחסור בנשק לא המשיך במסע ונפל לאחר תשעה ימים, בט״ו בשבט התש״ח, בקרב על הקסטל בדרך לירושלים. במקום בו הם לא הספיקו לעבור אנו ממשיכים את חזונם. מיישבים ומפיחים חיים באדמת ארץ ישראל.

המשפחה יחד עם עדר כבשים ועיזים שומרת על הקרקעות מגזל ועל העצים מפני כריתה.

 

חורבת ג'ומג'ום

אתר יישוב עתיק הממוקם במורדות המערביים של גוש עציון, בקצה שלוחת ההר שלמשואות יצחק הישנה, כקילומטר מצפון ליישוב בת עין.

 

השם ג'ומג'ום הוא תרגום ערבי של גולגולת, וניתן לחורבה בגלל צורת הסלעים בצידה הדרום-מזרחי המזכירה מעט מעט צורת גולגולת. החורבה ממוקמת ברצועת המצלעות המערביים של הרי יהודה, ומנצלת היטב את הטופוגרפיה המצוקית. מהחורבה תצפית למרחקים.

 

האתר נסקר בעבר על ידי דוד עמית ובועז זיסו. בסקר תועדו בין השאר מאגרי מים מרשימים, מקוואות טהרה, מערת קבורה ושברי גלוסקמות אבן, המלמדים על קיומו של יישוב יהודי באתר בשלהי תקופת הבית השני ובימי מרד בר-כוכבא. כמו כן התגלו חרסים המעידים על המשך קיומו של האתר בתקופה הביזנטית.

 

בית ספר שדה כפר עציון יזם שתי עונות חפירה באתר בשנים 2005 ו-2008. עונת 2005 נוהלה על ידי אחיה הכהן-תבור. עונת 2008 נוהלה על ידי ערן מאיר ובועז זיסו. בעונה זו נחפר חלק ממבנה מן התקופה הממלוכית ושני מקוואות טהרה הממוקמים בראש הגבעה. המבנה מבטל כניסה אל מערכת של חללים תת-קרקעיים קדומים יותר. בשטח החפירה שבאוכף שלמרגלות הגבעה נתגלו שרידי בית יוצר וחרסים רבים מן התקופה הרומית המאוחרת והביזנטית.

 

מצפה הסלע:

תצפית נוף רחבה ומרשימה שהוקמה על ידי בית ספר שדה כפר עציון לזכרו של מורה של"ח צביקה _____. ניתן לראות מהתצפית בין השאר את: מגדל המים של הגבעה הצהובה, ביתר עלית, ירושלים, יישובי פרוזדור ירושלים, ג'בעה, בת עין, שפלת יהודה ומישור החוף

שיירת הל"ה שיצאה אור לה' בשבט תשח כדי לתגבר את אנשי גוש עציון הנצור הייתה אמורה לעבור דרך נקודת תצפית זו אך נתגלתה טרם הסיפקה להגיע הנה הותקפה, ונהרגה לאחר קרב קשה 

 

עין ליבנה

בתוך אפיק נחל ליבנה, נובע עין ליבנה. מי המעיין ממלאים בריכת בטון מרובעת גדולה, רחבה ועמוקה. אורכה כשלושה מטרים, כמו גם רוחבה. עומק המים שניים וחצי מטרים! בהתאם להנחיות חוזר מנכל לא תתאפשר כניסה למעיין

סביב הבריכה שולחנות וספסלי עץ ואבן, וצל רב שנותנים העצים מעל הבריכה.

צטרפו לרשימת דיוור
הזן את האימייל שלך ולחץ על שלח כדי להתחיל בתהליך שחזור הסיסמה
WhatsApp