חיפוש צימר
עגלת קניות
שם
עלות
כמות
מחק
לתשלום/להרשמה

אירוס הסרגל

אירוס הסרגל

באנגלית - Vartan's Iris

בערבית- סאווסאן (א-סלט)

אירוס הסרגל הוא גיאופיט (צמח שבחלק מהזמן כל החלקים שמעל הקרקע מתים ונשאר חי רק איבר האגירה התת-קרקעי, לפעמים פקעת לעיתים זהו קנה שורש, או בצל) הוא מין תת-אנדמי, שעיקר תפוצתו בישראל.

האירוס נדיר והוא גדל בהרים בבתה ובחורש פתוח בכל שדרת ההר. בחרמון ובגליל העליון הוא מוחלף על ידי המין הויקרי שלו - אירוס הלבנון (מינים ויקריים הם מינים קרובים זה לזה -גנטית ולרוב גם ויזואלית) המינים מחליפים זה את זה באזורי התפוצה השונים שלהם, ולעיתים קרובות יש חפיפה בין המינים ואפילו מין ביניים).

גובה האירוס כ- 10-20 ס"מ ובראשו פרח בודד. העלים בצורת סרגל, מרובעים והם עולים לרוב באורכם על הפרחים, הוא פורח עם עלים בשיא החורף מאמצע דצמבר עד תחילת פברואר.

תואר המין המדעי ניתן לו על שם קלוסט ורטן פקרדוני , רופא מיסיון מנצרת שגילה לראשונה את המין בשנת 1883, מאז מסתבר כי הוא שכיח למדי בכל הגלילות ההרריות: גוש עציון, הרי יהודה, השומרון הכרמל והגליל התחתון. נדיר בדרום הגולן וברמות מנשה.

הוא צומח באדמת טרה רוסה, לרוב על גיר קשה במדרונות אבניים ובין טרשים מעל 450 מטר בהרים, שיא השִׁפְעָה – מעל רום של 800 מטר - שכיח אצלנו בגוש עציון הוא גדל בטרשים בחברות סְפָר גבוה.

אנדמי לישראל, ירדן ולדרום סוריה. נתון גם בדרום לבנון, אך ייתכן שאלה 'צורות מעבר' לאירוס הלבנון.

איריס הסרגל הוא חלק מתכנית לשימור "צמחים אדומים".

צמחים בסכנת הכחדה:

מה הוא מין נדיר, ומתי הוא בסכנה? שני פרמטרים יש ההופכים מין ל'נדיר'. או כאשר אוכלוסיותיו הולכות וקטנות, או כאשר תפוצתו מצומצמת ביותר. זאת אומרת, שכאשר המין חי באלפי אתרים, אך בכל אתר אוכלוסייתו קטנה, הוא עדיין יחשב כנדיר ואפילו אם הוא נמצא באתר אחד בלבד וגודל האוכלוסייה מונה אלפים רבים של פרטים, הוא יחשב לנדיר. צמח העומד בשני הקטגוריות (אוכלוסיות קטנות במעט אתרים) המין יחשב נדיר יותר כמובן.

למה חשוב לשמור על מינים בסכנת הכחדה-'מינים אדומים' ? רק חלק מזערי מהמינים שהיו אי פעם על פני כדור הארץ חיים בו היום. רוב המינים שחיו על פני כדור הארץ נכחדו, ללא תמיד רק בהשפעת האדם, חלקם נכחדו בתהליכי האבולוציה המונעים על ידי הברירה הטבעית. לכן יהיה מי שיטען שהניסיון להציל מינים נדירים מהכחדה הוא בחינת התערבות בתהליכים טבעיים.. אבל, זה המקום שבו ניצבת שמירת הטבע.

הסיבה לכך שמינים רבים נכחדו מפני כדור הארץ בדורות האחרונים איננה רק ה'ברירה הטבעית', האדם הוא לרוב הגורם המרכזי להיעלמות המינים.

לגבי אירוס הסרגל- באזור ירושלים הוכחד אירוס הסרגל כמעט לחלוטין בגלל פיתוח כבישים ובינוי, גם כאן בגוש עציון הוא נפגע מבינוי, סיכון מיוחד צפוי ברכס מעון- שם גדלות האוכלוסיות הדרומיות בעולם. פיתוח הרכס מסוסיא לכיוון הר עמשא יביא להכחדתן.

המטרה המרכזית של שמירת הטבע היא לבלום תהליכים אלה, ולאושש אוכלוסיות של מינים המצויים בסכנה.

אנחנו כאן לשמור ולעבוד.

 

אוכלוסיות של אירוס הסרגל בגוש עציון:

-רכס נווה דניאל

-ברכס העיטם

צאו לחפש את האירוס! מצאתם את האירוס באזור אחר בגוש עציון? ספרו לנו במייל.. 

יותם בשן - tzaparutkf@gmail.com

צטרפו לרשימת דיוור
הזן את האימייל שלך ולחץ על שלח כדי להתחיל בתהליך שחזור הסיסמה
WhatsApp