חיפוש צימר
עגלת קניות
שם
עלות
כמות
מחק
לתשלום/להרשמה

חללי הקרב האחרון ג-ד-ה באייר

אלטמן יעקב

אלטמן יעקב - בן חיים יצחק ושרה
נולד ב-24.11.1916 בעיר ברגסס שברוסיה הקרפטית. גמר בי"ס עממי. מילדותו גילה כשרונות בלימודים ועצמאות בהתנהגותו. חניך הישיבה בשורני. חבר פעיל ב"בני עקיבא" מנעוריו. בגיל עשרים יצא להכשרה. מילא תפקידי הדרכה מרכזיים במסגרת התנועה. העפיל ארצה ב-1939 והצטרף לקב' אברהם בכפר פינס. עבד בפרדסים ובמשקי האיכרים בגבעת עדה והפך לחקלאי מצויין. שתקן, טוב לב, מסור וישר; בעל כושר סבילות רב. מהחברים הפעילים בוועדות ובמזכירות הקבוצה, בכפר פינס הצטרף לשורות "ההגנה" ונשלח לקורסים שונים. זכה והוריו ויתר בני משפחתו עלו ארצה, אך יעקב לא נאות לבקשתם להצטרף אליהם ונשאר בקבוצה. בעלות הקבוצה לכפר עציון הוא ממלא תפקידי בטחון חשובים. עובר בהצטיינות קורס מ"כ, מתמנה לאחראי לתחנת הנוטרים בכפר עציון. עובר בהצטיינות קורס ארצי למפקדי מחלקות ומתמנה למפקד החבל, וגם לסמל האחראי ליחידות הנוטרים בישובי הגוש. בימי המצור נתמנה לסגן מפקד הגוש. הצטיין בקור רוח, בשיקול ובמסירות ללא גבול. לאחר נפילת מפקד הגוש מוש קיבל יעקב לידו את הפיקוד על הקרב וניהל את המערכה האחרונה. נפל בד' אייר תש"ח (13.5.1948) עם כל פקודיו. לאחר מותו הוענקה לו על ידי המטה הכללי לצה"ל דרגת סרן. הניח אשה ושלשה ילדים.

בן-יוסף צבי מנחם אליעזר

בן יוסף (דרסלר) צבי מנחם - בן יוסף וסבינה
נולד בססוב, פולניה ב-22.4.1914. ב-1920 עברה המשפחה לווינה. למד בווינה בבית ספר עממי. ב-1932 עמד בבחינות הבגרות. בשנים 1934-1932 למד באוניברסיטה (אמנות והיסטוריית המוסיקה) והשתלם במוסיקה. ב-1936 עלה ארצה. עם עלותו ארצה הצטרף ל"ההגנה". נרשם באוניברסיטה העברית בירושלים ולמד עד לשנת 1938. באותה שנה הצטרף למשק קרית ענבים, שם שהה עד 1940. התנדב לגדודים העבריים בצבא הבריטי וצורף לבריגדה בה נשאר עד לשחרורו מהצבא במאי 1946. בצבא הבריטי היה פעיל בשטח האמנותי מוסיקלי. היה ממארגני הלהקה הצבאית "מעין זה". בשנות חייו האחרונות כתב הרבה מאוד שירים עבריים וחיבר מנגינות הנפוצות בארץ. כמו כן כתב גם סימפוניות ומרשים צבאיים. לאחר שחרורו מהצבא הבריטי עבד במחלקה המוסיקלית של שרות השידור. ב-1.12.47 הצטרף לשורות החי"ש בירושלים ושירת כמפקד מחלקה בפלוגה ב' של גדוד מכמש. במרס 1948 הגיע עם חיילי הפלוגה לגוש עציון ובתקופה האחרונה למלחמת הגוש שימש כמפקד המשלט החשוב שבמנזר הרוסי. בהגנתו על המשלט הזה נפל מכדורי האויב ביום ג' באייר תש"ח (12.5.1948). לאחר מותו העניק לו המטכ"ל דרגת סגן ראשון.

גלנדויאר עקיבא

גלנדואר עקיבא - בן יהושע מנחם ופרל
נולד ב-1.12.1924 בעיר טוב בהונגריה. נצר למשפחת רבנים וגאונים. למד בישיבות פאפו וסרדהאלי. רכש גם השכלה כללית בנעוריו. מילדותו הצטיין בחיבה לארץ ישראל. בימי מלחמת העולם נהרסה המשפחה על ידי הצוררים הנאצים. עקיבא נמלט מידם וחי בהסתר כארי. לאחר מלחמת העולם עבר למחנות הפליטים בגרמניה כדי להחיש עלייתו לא"י. המשיר בנדודים לבלגיה, הצטרף להכשרת בח"ד בלעוו. עבד במשק ונתן שיעורים בעברית, בתורה, בתלמוד ובידיעת ארץ ישראל. בראשית תש"ה עלה לארץ ישראל והצטרף לקבוצת כפר עציון. עבד ביעור, בבית המכונות, בחשמלאות ולבסוף היה מן האחראים על מכונת החצץ. נתקשר לקבוצה והתערה בחייה. ביחד עם קבוצת חברים קיים יום יום שיעור בתלמוד. בעת המצור התמסר במיוחד לענייני הקשר. סידר מנגנון אזעקה וקשר, ואחר כך גם רשת טלפון שדה בין המפקדה לבין הכפר, העמדות והמשלטים. גם תחת מטר האש היה הולך לתקן קוים. אף ביום שלפני האחרון נשלח לתקן את קו הטלפון בין המפקדה והמנזר הרוסי. נפל ביום הקרב האחרון ד' באייר תש"ח (13.5.1948). הניח אשה ושני ילדים.

גרודז'נסקי בן-ציון

גרודז'נסקי בן ציון - בן מרדכי יוסף ושרה

נולד ב-1916 בביאליסטוק שבפולין. קיבל השכלה תיכונית ותורנית. משנת תר"ץ חבר "השומר הדתי". מדריך ומנהל מושבות קיץ. בתרצ"ו יצא להכשרה בקבוצת "ראשית" בזילונקה ע"י וורשה. עבד בהנהגה הראשית של השומר הדתי בוורשה. ב-1938 גויס לצבא הפולני. ב-1939 הגיע עם הצבא הפולני לווילנה. כאן היה פעיל בריכוזי התנועה החלוצית הדתית. באביב 1941 עלה ארצה והצטרף לקבוצת אברהם בכפר פינס. ב-1942 קיבל תפקיד הספרנות בקבוצה והשקיע בה את כל זמנו החפשי. היה מראשוני העולים לכפר עציון. פה העלה את הספריה לרמה גבוהה. היה חבר וועדת תרבות. עבד בנגריה. עבר קורס קשר ומן ה-29 בנובמבר עבד ליד המשדר. בימי ההתקפה האחרונה עבד ליד המשדר תוך שליטה עצמית. פעמים רבות יצא תחת מטר כדורים לתקן את האנטנה. בפרוץ האויב לכפר עציון שידר על כך למטה, ריסק את המשדר ושרף את המסמכים. מצא את מותו תחת הריסות המנזר הגרמני ביום ד' באייר תש"ח (13.5.1948). הניח אשה ושתי ילדות.

דמסט יוסף

דמסט יוסף - בן חיים

נולד ב-1919 בטרנוב בפולין. בביתו קיבל חינוך דתי לאומי. רכש השכלה תיכונית. היה חבר השומר הדתי משנת תרצ"ב. בפרוץ מלחמת העולם השניה נדד לליטא ושם הצטרף למחנה החלוצים הדתיים. הגיע ארצה במטוס בראשית שנת 1941. עבר לירושלים כדי להמשיך בלימודים באוניברסיטה. היה בין מארגני קבוצת הסטודנטים "יבנה" בעיר העתיקה ובין המייסדים והמדריכים של המועדון לנוער בעיר העתיקה. היה חבר פעיל בהגנה. ב-1944-5 היה בהכשרה בשדה יעקב. סיים את לימודיו במכון לחקלאות ברחובות. שימש מורה לזואולוגיה בסמינר למורים "מזרחי" בירושלים. עם גמר לימודיו הצטרף לכפר עציון. הצליח עוד להגיש את עבודת הגמר שלו אשר פורסמה אחרי מותו. מטעם מחלקת ההתיישבות של הסוכנות היהודית הוצע לו לשמש בהדרכה חקלאית בכל ישובי גוש עציון. אך פרצה המלחמה וכל התכניות נדחו. יוסף לקח חבל בשמירה ובעבודות ביצורים. היה פעיל בארגון חיי התרבות, במתן הרצאות, בעריכת מסיבות וארגון חוגי לימוד בכל ישובי הגוש. לקח חבל פעיל בארגון הוועדה ההלכותית ובדיוניה. נפל בד' אייר תש"ח (13.5.1948) בפרוץ האויב לכפר עציון. הניח אשה ובן.

זילברשמיד משה (מוש)

זילברשמיד משה (מוש) - בן אברהם ובתיה
נולד ב-12.12.1919 בעיר ביירוט שבגרמניה. בבית הוריו קיבל חינוך דתי לאומי וירש מהם את התכונות האצילות ואת מידת האחריות לכל דבר שנמסר לטפולו. בנעוריו הצטרף לתנועת נוער ציונית. בגיל 16 יצא ל"הכשרת צעירים" של תנועת "ברית חלוצים דתיים" ותפס מקום מרכזי בחברה. לאחר פרעות נובמבר 1938 עבר עם חבריו לאנגליה ושם ארגן את סניף הבח"ד בלונדון ועמד בראשו. בחורף ת"ש עלה ארצה. עבד במקומות שונים בארץ כפועל חקלאי עד שקבע את מקומו במושב הדתי "נווה יעקב". עסק בעבודה חקלאית וחלם לבנות לעצמו משק חקלאי. התגייס למשטרת הישובים העבריים והתחיל לקחת חבל פעיל במבצעי ההגנה. כשרונותיו כמדריך וכמפקד נתגלו במהרה. בפרוץ מלחמת השחרור הוטלו עליו תפקידים רבים וחשובים: מפקד מקור חיים - השכונה הקיצונית בדרום ירושלים שם גם נפצע והחלים; מפקד תלפיות. היה מפקד הפשיטה לקן הפורעים כפר השילוח. בכל הפעולות האלה הצטיין כמפקד נועז הבז לסכנות. שאף תמיד להיות עם פקודיו במקומות התורפה ולעודד אותם בהופעתו השקטה והבטוחה. הוא שימש כקצין המבצעים בגדוד מכמש. באדר תש"ח נשלח לגוש עציון לשמש כמפקד הגוש. מתפקידו היה לאחד את ישובי הגוש ואת היחידות השונות שחנו בו לגוף מלוכד בעל משמעת צבאית ולהכינו לקרבות ההכרעה שהיו צפויים לו. מוש נסע לגוש בהכירו את כל חומרת מצבו ובחושו כי אין סיכויים רבים למערכה זו. על אף הכל שקד במלוא המרץ ובכל יכולתו הברוכה בארגון הגוש, ביצורו, אימון אנשיו. הוא יישר הדורים, סילק אי הבנות, המריץ לפעולה, עודד וחיזק את הרוחות; תבע מתח גבוה, העלאת הכושר הקרבי ופתיחת פעולות קרב יזומות נגד האויב. באישיותו ובהליכותיו, בעבודתו הבלתי נלאית שימש סמל חי ותובע לתורתו הצבאית. עם כל זה שמר תמיד על השקט הנפשי, על אדיבות יוצאת מן הכלל ועל הבנה לכל הבעיות השונות שהתעוררו בצבור רב גוני זה. אנשי הגוש ראו בו את דמות המפקד השלם והעריצו אותו ללא שיור. על קברם של 12 חללי ההתקפה בכ"ה ניסן אמר: "מה אנו? מה חיינו, העיקר הוא המפעל ובו אנו חיים... תשובתנו נחושה: נצח ירושלים". ואכן קיים את סיסמתו. בפרוץ הקרב על המנזר ביום ג' אייר תש"ח (12.5.48) הרגיש מוש כי כאן נקודת ההכרעה וחש לחזק את ידי הלוחמים המועטים. בהופעתו עודד אותם להתגוננות עקשנית אך הם לא יכלו לעמוד בפני כוח האויב ששטף אותם. בעת הנסיגה, דרך התעלה שבמשלט הרוסי, נפגע מצרור אויב, ונפל בתעלה. נפרד מחבריו, הזיז עצמו לצד התעלה, כדי לא להפריע לנסוגים, ונפח את נשמתו. אחרי מותו הוענקה לו בפקודת המטכ"ל דרגת רב סרן.

חן-ציון יהודה אריה

חן ציון יהודה אריה - בן זאב ואיטה
נולד בו' חשון תרפ"ו בארץ ישראל. את חינוכו קיבל בתלמוד תורה "אהל יעקב" ובישיבת הרב עמיאל. מוותיקי תנועת הנוער הדתית "בני עקיבא", ממייסדי חוג הצעירים של הפועל המזרחי. חבר ומדריך בארגון הספורטיבי הדתי "אליצור". נכנס להגנה בגיל 16. היה מראשוני הפלוגה הדתית בחי"ש תל אביב. בשנת תש"ו עבר קורס למפקדי כתות ושימש כמ"כ וכנשק הפלוגה. השתתף בקרבות בפרברי תל אביב. הוטס לגוש עציון יחד עם מחלקתו ושימש כמפקד המחלקה. השתתף בקרבות מספר בגוש והצטיין באומץ לבו, בקור רוחו ובדאגתו האבהית לפקודיו. ברוך כשרונות, ישר דרך, נבון וטוב לב, רכש אהדת כל חבריו. ביומיים של הקרב האחרון על כפר עציון פעל רבות ליד מפקד הגוש יעקב אלטמן. בשעות קשות אלו הצטיין בשליטה עצמית, בזריזות ובנכונות למלא כל תפקיד ולעודד את האנשים. נפצע בשעות האחרונות של הקרב וכפי הנראה מצא את מותו תחת הריסות המנזר הגרמני בד' אייר תש"ח (13.5.48). בפקודת המטכ"ל הוענקה לו דרגת סגן.

טילמן צבי

טילמן צבי - בן מנחם ופייגה
נולד ב-1913 בעיר סמבור שבפולין. חניך החדר, ביה"ס עממי וגימנסיה פולנית, חבר תנועת הנוער גורדוניה. מצעירותו עד ימיו האחרונים שקד על לימוד הגמרא והגיע לדרגת תלמיד חכם מובהק ובקיא. הצטרף לתנועת "בני עקיבא" והיה פעיל בהנהגת הסניף ובתנועה הארצית. עלה בשנת תרצ"ו כסטודנט לאוניברסיטה, אך החליט להצטרף לקבוצת אברהם. חבלי התערותו בעבודה היו קשים, אך התגבר עליהם בכוח רצונו. שנים רבות שימש גזבר הקבוצה ופנקסן. תקופה מסויימת כיהן כסגן מזכיר לשכת העבודה בכרכור. בראשית תרצ"ח יצא בשליחות לפולין ופעל בתנועת בני עקיבא בגליציה. בימי העליה לכפר עציון שימש גזבר הקבוצה ובא כוחה בפני המוסדות. בתש"ה השתתף במכון "הלכה ברורה" בכפר הרא"ה שנוסד לשם בירור ההלכות התלויות בארץ. בתש"ו יצא כשליח התנועה למחנות בגרמניה, ופעל במרכז הנהלת התנועה בגרמניה. בשלב האחרון של שליחותו היה פעיל בארגון השיירות שיצאו בדרך ההעפלה לארץ. בכל המקומות והמצבים היה קובע עתים לתורה. בימי המצור לקח חבל בשמירה ובאימונים, והיה אחראי להנהלת חשבונות האספקה של הגוש על יחידותיו. בעת ההתקפה האחרונה היה בעמדה מס' 5. נפל ביום ד' אייר תש"ח (13.5.1948) במקלט אשר מתחת למנזר, בו נמצאו יומנו ומכתביו. הניח אשה וילד.

יבנאלי אהרון טוביה

יבנאלי אהרן - בן אריה ורחל
נולד ב-15.5.1915 בז'ז'מריה בליטא. חניך ישיבת סלבודקא בליטא. בגיל 17 הצטרף לתנועת בני עקיבא. היה מדריך בסניף הקובנאי. היה פעיל בתנועה הארצית וביקר בסניפים בתפקידי הדרכה. מחצית השנה היה בהכשרה. עלה ארצה ב-1935, ביחד עם קבוצת חברים מ"החלוץ המזרחי" בליטא ועבר לרחובות. כאן עבד בפרדסים. היה פעיל בסניף הפוהמ"ז במקום. באלול תרצ"ו, בימי המאורעות, הצטרף לקב' אברהם בכפר פינס. הצטיין כפועל חקלאי מנוסה, היה בפלוגות העבודה בגבעת עדה ובכפר הרא"ה. היה פעיל בחיי הקבוצה ובוועדותיה. השתלם בירקנות וסידר גן ירק. בעלותו לכפר עציון עבד בעבודות חקלאות שונות. היה מהיוזמים והפעילים בפיתוח מחצבת שיש של הגוש. גם כאן המשיך בפעולתו בחיי החברה. היה סדרן עבודה, מרכז משק, חבר מועצה וכו'. שאף תמיד לצאת להשתלמות רוחנית ולחזור לעבודת הדרכה. עוד בימיו הראשונים בארץ הצטרף ל"הגנה" והתאמן בנשק. פעיל בשמירה במאורעות תרצ"ו-תרצ"ח. עבר קורס רגמים. בכפר עציון צורף לצוות המרגמה, ופעל בה בכל ימי המערכה. היה בין המכוונים את עבודת הרחבת מסלול התעופה. בקרב האחרון פעל עם צוות המרגמה בכל אשר נדרש. משנתקלקלה המרגמה פוזרו אנשיה לעמדות השונות וגם הוא עבר לעמדה. בד' באייר (13.5.48) היה בין האנשים שהתרכזו ליד המנזר הגרמני ושם נפל. הניח אשה ושלש בנות.

מאירי ראובן

מאירי ראובן - בן יחיאל מאיר וחנה
נולד ב-9.10.1919 בריפין שבפולין. בצעירותו היה פעיל ב"צעירי אגודת ישראל". בשנת תרצ"ח עלה ארצה כדי ללמוד בבי"ס הריאלי "תחכמוני". לרגל המצב הכלכלי הקשה בפולין נפסקה תמיכת הוריו וראובן עזב את בית הספר. הוא סרב לחזור לפולין אל הוריו. בהשפעת דודו ר' משה טביומי ז"ל הצטרף בתרצ"ט לקב' אברהם ונקלט יפה. היה בפלוגות העבודה בכפר הרואה, טירת צבי ובגבעת עדה. מילא תפקידים ארגוניים בקבוצה. בקיץ תש"א כשצפויה היתה סכנת הפלישה הגרמנית התגייס לפלמ"ח. התאמן בפעולות חבלה. לאחר שנה עבר להדריך את המחלקה הדתית של הפלמ"ח בעיינות. משם עבר קורס למ"כ סיירים. השפיע בכל מקום מרוחו הדתית. היה קשור לקבוצה. בתש"ח השתחרר משרותו בפלמ"ח ושב לכפר עציון. כאן עסק בהדרכת נוער עולה בעבודת הכשרת קרקע והתמסר במיוחד לטיפוח גינות נוי. באלול תש"ו יצא לשליחות במסגרת אונרר"א, במחנות העקורים באוסטריה. קשר קשרים עם מוסדות עזרה ושלטונות. ביקר בארצות שונות ובמרכזים השונים בענייני הצלה ותנועה. התבלט בעבודתו וסייע לפליטים בחומר וברוח. בקיץ תש"ז הועבר למינכן כדי לנהל את המרכז לתנועת המזרחי ותורה ועבודה שבאיזור האמריקאי. בחורף תש"ח הוחלט בקבוצה להשאיר אותו בתפקיד בגולה. ברם, הוא לא שעה לדרישות מרכז התנועה ובכ"ג אדר תש"ח חזר ארצה. בחול המועד פסח הגיע במטוס לגוש, ומיד נכנס לעבודת הביצורים כאחד ותיק ומנוסה. בקרבות האחרונים פעל במכונת יריה כבדה. ביום ד' אייר תש"ח (13.5.1948) כשפרצו משורייני האויב לכפר, הצליח להימלט עם כמה חברים לחורשת "שיר השירים", אך שם השיגתהו יד האויב.

מרמור דוד

מרמור דוד - בן יעקב ורייזיל
נולד ב-1923 בטורנלה שבצ'כיה. מילדותו אוהב עבודה וספורט. בן 12 נסע ללמוד בישיבות והצטיין בלימודיו, בימי מלחמת העולם השניה נשלח למחנה עבודה של הצבא ההונגרי. היה בחור ער ועליז ועודד את חבריו גם בימי צרה. כאן חלה במחלת ריאות. נשלח לבית חולים והתרפא. משם נשלח לגרמניה. בדרך ברח והסתתר בכפר. עם בוא הרוסים עזר לצבא הרוסי בגילוי עוזרי הנאצים. הצטרף ללגיון הצ'כי שהגיע עם הצבא הרוסי וחזר לצ'כיה. משם עבר לבודפשט ולגרמניה. היה חבר בהכשרת "נוח"ם דתי" באשבך. עם קבוצת חלוצים יצא לכיוון הגבול הבלגי כדי להגיע לריכוז מעפילים ונתפש. ישב שלשה חדשים במאסר גרמני, נחקר ושוחרר. עבר לאיטליה הצטרף לקבוץ "אילה" בוילמדונה. העפיל באניה "כ"ג" וגורש לקפריסין. היה מדריך בכפר הנוער הדתי שם. בפברואר 1947 עלה ארצה והצטרף לקבוצת כפר עציון. נקלט יפה בעבודה ובחברה, עבר אימונים וצורף לפל"ם. בעת ההתקפות שימש כרץ מקשר. נפל בד' באייר תש"ח (13.5.1948), ליד המנזר הגרמני.

מוסל מאשה

מוסל מאשה - בת יעקב וחנה בתיה
נולדה ב-1.2.1918 בזרסי שבליטא. גמרה גימנסיה בעירה. מילדותה הצטיינה באופיה המוצק ובזהירותה הרבה בקיום מצוות וניהלה מאבק על כך בבית הספר הנכרי. עברה ללמוד באוניברסיטה בקובנה שבליטא. הצטרפה לאגודת סטודנטים דתיים "יבנה". התמסרה לפעולה ב"חלוץ המזרחי" והיתה בהכשרה בקבוצי תנועה זו. בפרוץ המלחמה בעת הכיבוש הרוסי פעלה במחתרת והתמחתה בזיופי פספורטים בשביל פליטי פולין. בפלוש הגרמנים לליטא נכלאה בגיטו קובנו וכאן התבלטה במסירותה בהשגת עזרה לנצרכים. באומץ נשאה בכל העבודות הקשות מבלי לרצות ליהנות מהקלות שהוצעו לה. פעלה במחתרת איחוד הנוער הציוני. הסתתרה בבונקר וחלמה על יציאה ליער. הבונקר שלהם נתגלה ומאשה הוגלתה למחנות עבודה נאצים. עם התקרב הצבא הרוסי ברחה מהמחנה והגיעה לקהילה היהודית בלודז' והצטרפה לתנועת "תורה ועבודה". היתה חברת בקבוץ תו"ע בלודז' ואחר כך עברה לקיבוץ בקרקוב, שם השתתפה בהגנת הקבוץ מפני פורעים פולניים. עם הקבוץ נדדה לאוסטריה ובכל מקום בואה גילתה פעילות ברוכה. סירבה לעלות בעליה ליגלית ובחרה להעפיל ארצה באניה "פלמ"ח". גורשה לקפריסין. כאן שוב עסקה בהדרכה תרבותית וחברתית. ב-1947 הגיעה ארצה והצטרפה לקבוצת כפר עציון ונקלטה בה. מאשה התבלטה כדמות חלוצית שלמה בעלת אופי מוצק ודרך חיים ברורה. נאמנה לעקרונות תורה ועבודה ללא שיור. מסורה לזולת ומוכנה לעזור לו מבלי לשים לב לצרכיה היא. בתקופת המצור השתתפה בשמירה. עברה קורס לעזרה ראשונה. בשני ימי הקרב האחרונים עמדה נכונה לטפל בכל פצוע שהובא למקלט. נפלה תחת הריסות המנזר הגרמני ביום ד' באייר תש"ח (13.5.48).

פיסט יהודה

פייסט יהודה - בן חנוך ועליזה
נולד בב' סיון תרפ"ב בגרמניה להוריו מחשובי היהדות החרדית. לאחר עליית היטלר לשלטון עברה המשפחה לגור באנגליה. בבית הוריו ובבית הספר קיבל חינוך דתי-ציוני. הדריך חוג נוער דתי בחו"ל. קיבל רשיון עליה, בתור סטודנט, ובשנת ת"ש עלה ארצה. למד ראשית כל בישיבת חברון, ואחר כך באוניברסיטה כימיה כללית וחקלאות. ישר דרך, בעל מדות, שוקד על לימודיו ועוזר לכל מכריו. זהיר בקיום מצוות ונאמן לכל צו לאומי. ב-1941 הפסיק את לימודיו, הצטרף לבריגדה ושירת בגדוד השלישי. ב-1946 שוחרר מהשרות וחזר ללימודיו. בפרוץ מלחמת השחרור התנדב לשרות בחי"ש, עבר למקור חיים עם מחלקה דתית של פלוגה כ' מגדוד מכמש, שם היה האחראי על ה"סליק" ונשק. השתתף בקרבות בסביבת ירושלים, נשלח לכפר עציון לפי בקשתו והגיע לגוש בשיירה האחרונה בט"ז באדר ב'. היה מפקד חולית המרגמה במנזר הרוסי. בעת הסתערות הערבים על המנזר הרוסי ביום ג' אייר ב-12.5.48. פעל עם מרגמתו בעמדה קדמית. משנסוגו חבריו מהעמדות השכנות מסרו לו שהם נסוגים לפי פקודה. הוא ענה שלא יסוג עד אם יקבל פקודה מפורשת מפי מפקד המנזר - ונשאר בעמדתו גם כשהערבים הסתערו עליה. לאחר מותו הוענקה לו על ידי המטכ"ל דרגת סגן.

פישגרונד אברהם

פישגרונד אברהם - בן קלמן ושושנה
נולד ב-11.7.1920 בברטיסלבה שבצ'כוסלובקיה. ב-1933 עלתה משפחתו ארצה והתיישבה בתל אביב. למד בביה"ס תחכמוני ואחר כך בבי"ס למסגרות של המזרחי. עבד בבית החרושת "מגן". היה פעיל בתנועת נוער דתית. מ-1934 חבר ההגנה. בגלל קשיים כלכליים חזרה המשפחה לחו"ל. אברהם סירב לעזוב את הארץ אך בגלל גילו הצעיר נאלץ להצטרף אל משפחתו. היה ראש סניף בני עקיבא בברטיסלבה, ואחד המדריכים המעולים של התנועה במדינה. הכניס בסניפים רוח ארץ ישראלית, והביא לנוער את בשורת ה"הגנה". ב-1939 עם פרוץ מלחמת העולם העפיל ארצה, נעצר וישב בעתלית. ב-1940 שוחרר והצטרף לקב' אברהם. התערה בחיי הקבוצה. היה בפלוגת העבודה בגבעת עדה והיה שם הרוח החיה. התאמן בהגנה ועסק בספורט. ב-1941 התנדב לפלמ"ח ועבר קורסים שונים. סגן מפקד היחידה הדתית של הפלמ"ח בעיינות. מילא במחלקה מלבד תפקיד הדרכתי גם תפקיד של מרכז חברתי. בראשית תש"ה שוחרר עפ"י דרישת הקבוצה ונתמנה למא"ז בכפר עציון. עבד בעבודות שונות אך עיקר מעייניו היו בענייני בטחון: סדור סליקים, אימון החברים וטפול בנשק. אהב את הסביבה והתעניין בה מבחינה גיאוגרפית, היסטורית ובטחונית. מהימים הראשונים לפרוץ מלחמת השחרור שימש כמא"ז, היה עוזרו ומלווהו הנאמן של דני מס ז"ל, ועזר לו בתיכון תכנית ההתבצרות של הגוש. כל הימים היה שקוע בענייני בטחון. המשיך גם בשיתוף פעולה הדוק עם מוש ז"ל. בג' באייר יצא בראש כיתת פל"ם להגיש עזרה לכוח שהותקף באוכף המוכתר. הוא פיזר את אנשיו ופקד עליהם לשכב במארב, ולהתקיף את הטאנקים מאחור. כך שכבו הבחורים כל היום ורק בשעת הערב חזרו לכפר ואברהם הצטרף מיד לפיקוד. בד' באייר תש"ח (13.5.1948) הוא מופיע בעמדות, מוסר הוראות ומעודד את רוח האנשים. נפגע קל, אך המשיך בתפקידו. כשפרצו משורייני האויב לתוך הכפר קיבל על עצמו את התפקיד לנהל נושא ומתן עם האויב, למרות שברוחו היה נגד כניעה. בשליחותו זו מצא את מותו. בהתקרבו אל המשוריינים פתח עליו ערבי באש והרגהו. הניח אשה ובת. בפקודת המטכ"ל הוענקה לו דרגת סגן.

פרוידנפלד מאיר

פרידנפלד מאיר - בן צבי ורחל
נולד ב-7.4.1921 בויליצקה שבפולין. חניך בי"ס עממי פולני וישיבה קטנה בעירו. ב-1936 הצטרף ל"השומר הדתי". עסק בהדרכה. בפרוץ מלחמת העולם ברח לליטא. כאן נכנס להכשרה בקבוצת "למרחב" בפוניביזש. ב-1940 עלה ארצה דרך רוסיה, יפן ודרום אפריקה. הצטרף לארגון מושבי של הפועל המזרחי בביתניה. ב-1942 התגייס לצבא הבריטי. במסגרת הגדודים העבריים שצורפו אח"כ לבריגדה, השתתף בקרבות על הסניו באיטליה. לאחר המלחמה השתתף בפעולות ההצלה. יצא לפולין לברר גורל משפחתו ונודע לו שהושמדה כולה. לאחר 4 שנות שרות שוחרר. הצטרף לקבוצת כפר עציון. התחבב על כל החברים. עבד במטע ואח"כ ברפת. בחורף בימי המצור היה יוצא למרעה עם הפרות. לקח חלק פעיל בשמירה והיה מפקד עמדה. הצטיין בקור רוח ובאומץ רב. ביום ג' באייר היה מפקד בקטע הצפוני מול שדה התעופה, עליו חנו משורייני האויב. על אף האש החזקה הוסיף לבקר בכל העמדות ועודד את האנשים. כדי לבלום את התקדמות הרכב המשוריין העביר את הפיאט מקטע אחד למשנהו בשטח שהיה גלוי לאש האויב. אחר הצהרים יצא לחורשת התאנים כדי לחפש את הרובה האנטי טאנקי, שהובא לשם על ידי הנסוגים מהמנזר הרוסי. טיפל בפצועים שנמצאו בחורשה. בלילה נשלח לפעול בפיאט נגד משורייני האויב שנתקעו באוכף המוכתר אך אלה נמלטו. למחרת ביום ד' באייר תש"ח (13.5.1948) המשיך בפיקודו על הקטע ובפעולתו מעמדה מס' 2. שם גם מצא מותו בפרוץ משורייני האויב לכפר.

קליינצלר דב

קליינצלר דב - בן מנחם ושושנה
נולד ב-18.12.1926 בעיר טשרני-דוניץ בפולין. למד בבי"ס עממי פולני וב"חדר", הצטיין בלימודיו. אהב שירה וציור. בהתחלת מלחמת העולם עבר עם משפחתו לגליציה המזרחית. משם הגלו אותם לסיביר, ומשם לרוסיה האמיתית. נתייתם מהוריו ונהיה פטרון לאחיו ואחותו הצעירים. עם עליית ילדי טהרן הגיע ארצה ב-1943. נכנס למקוה ישראל. השתלם בנגריה. הצטיין בלימודי היהדות ובלימודים הכלליים. היה ממארגני הגרעין הקיבוצי שנוצר בחברה. פרסם בעלון החברה מאמרים ושירים. גילה כשרונות לבימוי. ביוני 1945 הצטרף עם הגרעין לכפר עציון ונכנס לעבוד בנגריה, בייצור רהיטים. השתתף בערנות בחיי הקבוצה. ארגן מסיבות והצגות. בתקופה האחרונה נבחר לוועדת התרבות. פעיל בהגנה עוד מימי מקוה ישראל. מכפר עציון נשלח לקורס מפקדי קשר והדריך בכך את אנשי המקום. בימי המצור היה מפקד עמדה מס' 4. מלבד זאת היה אחראי על השידורים ב"צבר" בין הנקודות. הוא קיים לרוב את השידורים היומיים עם האמהות והילדים בירושלים. בבקר ד' באייר תש"ח (13.5.48), שידר את שידורו האחרון לאמהות ולילדים בירושלים. אח"כ חזר לעמדתו ועזר בהדיפת האויב. בעת פרוץ שריוני הלגיון לכפר, נמצא עם החברים במרכז הכפר. משם נמלט לחורשת "שיר השירים" ושם מצא את מותו.

רוזן ירמיהו

רוזן ירמיהו - בן יעקב ושרה
נולד ב-18.10.1926 בעיר רימנוב שבפולין. בבית הוריו קיבל חינוך דתי לאומי. למד בבי"ס עממי. בפלוש הנאצים לפולניה עבר עם משפחתו לשטחי הכיבוש הרוסי ומשם לסיביר ולאסיה התיכונה. עלה ארצה עם ילדי טהרן ונקלט בחברת הנוער הדתי במקוה ישראל. קיבל הכשרה חקלאית והצטרף לקב' כפר עציון. מילדותו היה חובב נגינה והשתלם בנגינה בכינור. היה ספורטאי טוב. עבר אימונים והיה נאמן לערכי ההגנה. בכפר עציון עבד לראשונה בעצי פרי. אך כדי שיוכל להמשיך להשתלם בנגינה התגייס למשטרת הישובים העבריים, ונתמנה כשומר רוכב. השתלם בקונסרבטוריון הירושלמי ואף זכה לסטיפנדיה. בקיץ 1947 עבר קורס סיירים. בראשית 1948 החליט ללמוד נהגות. אף מקצועו החדש איפשר לו להמשיך בנגינה. בימי המצור נמנה על כתת הפל"ם והשתתף בסיורים ופעולות. שימש כמקלען. נטל חלק בשמירה ובביצורים. ביום ג' באייר נשאר כל היום בשדה עם כתת הפל"ם שיצאה לעצור את משורייני האויב ב"אוכף המוכתר". למחרת ביום ד' באייר תש"ח (13.5.1948), פעל עם המקלע בעמדות הדרומיות מזרחיות של הכפר. היה בין החברים שנתרכזו ליד המנזר הגרמני ושם נפל.

רוזנפלד צפורה

רוזנפלד (מרמור) צפורה - בת מרדכי וגילה
נולדה ב-1.4.1928 בלודז' שבפולין, בבית מסורתי. עברה את מדורי הגיהנום במחנות ורוחה לא נפלה. לאחר השחרור התחתנה עם חברה יחיאל, שהכירה אותו במחנה עבודה, והתמסרה לפעולה בתנועת בני עקיבא. שאפה לקנות ידיעות. למדה ולימדה אחרים. בראש חברת נוער עברה את גבולות פולין לגרמניה. עלתה ארצה לבדה עם חניכיה. בארץ הצטרפה לקב' כפר עציון. כאן נולד בנה. אביו הגיע ארצה רק כעבור חדשים מספר. בפרוץ מלחמת השחרור העבירה את בנה עם יתר ילדי המקום מכפר עציון, והעדיפה להישאר בנקודה הנצורה. בהתקפה בג' שבט חשה תחת מטר אש לעמדה מס. 7 להגיש עזרה לחבר פצוע, על אף התנגדותו של מפקד הקטע. לאחר ההתקפה בכ"ה ניסן התכוננה לעבור ירושלימה אל בנה, אך האמבולנס המובטח לא בא. בהתקפות בימים ג'-ד' באייר היתה בקטע הדרומי כאחראית לעזרה ראשונה. בפרוץ הלגיון הגיעה למנזר עם אנשי הקטע ושאלה בהתרגשות: "למה אנו נכנעים?". נפלה עם בעלה ליד המנזר הגרמני ביום ד' באייר תש"ח (13.5.1948). הניחה בן.

שנור אברהם יצחק

שנור אברהם יצחק - בן אהרון ורבקה
נולד ב-19.5.1919 בעיר ויליצקה בפולין. בילדותו עברה המשפחה לקראקוב, שם סיים בי"ס עממי של "המזרחי". למד מסגרות בבית הספר למלאכה שליד הגימנסיה העברית. תלמיד מצטיין בשטח העיון והמעשה. מנעוריו חבר "השומר הדתי". הצטרף להכשרת "ראשית" בפשדבוזש ב-1939. בפלוש הנאצים לפולין, הבריח גבולות ועבר לליטא. עלה ארצה ב-1941. הצטרף לקב' אברהם בכפר פינס. ב-1941 התנדב לצבא הבריטי ושירת ביחידה קרבית של חיל הנדסה במסגרת הבריגדה היהודית. השתתף בקרבות על הסניו. לקח חבל בפעולת ההצלה. ביקר בפולין, אך לא מצא שריד למשפחתו. עם שחרורו שב לקבוצה ופתח מסגריה שיצרה כלי עבודה חקלאיים. עבר קורס מ"כ, ונתמנה למפקד כתת הפל"ם בכפר. היה פעיל בענייני בטחון. בפרוץ המצור יזם ייצור מוקשים אנטי טאנקיים. עבד בראש קבוצה בת 12 אנשים. בימים עבד במסגריה ובלילות היה יוצא לזרוע מוקשים בסביבה. ביום ג' באייר יצא בראש כתת הפל"ם למארב באוכף המוכתר ושב רק בערב. השתתף בישיבת המפקדה ומיד יצא למקש את הכביש הפנימי. למחרת ביום ד' באייר תש"ח (13.5.1948) פעל בקטע הצפוני. נפצע, הועבר למקלט ושם נספה עם יתר החברים. הניח אשה ובן.

צטרפו לרשימת דיוור
הזן את האימייל שלך ולחץ על שלח כדי להתחיל בתהליך שחזור הסיסמה
WhatsApp