בדומה לעקב העיטי, גם החוויאי (Circaetus gallicus) Short-toed Eagleהינו דורס יום בינוני ממשפחת הניציים ומסדרת דורסי היום.
החיוויאי מתמחה בציד זוחלים ובמיוחד בציד נחשים.
עיקר אוכלוסיית החיוויאים באזורנו מקננת בשפלת יהודה, והיא מהווה מרחב קינון מסורתי והיסטורי עבורם, כך שצפיפות קינונם שם נחשבת לגבוהה ביותר.
בדומה לעקב העיטי, גם החוויאי Short toed eagle הינו דורס יום בינוני ממשפחת הניציים ומסדרת דורסי היום.
החיוויאי מתמחה בציד זוחלים ובמיוחד בציד נחשים.
עיקר אוכלוסיית החיוויאים באזורנו מקננת בשפלת יהודה, והיא מהווה מרחב קינון מסורתי והיסטורי עבורם, כך שצפיפות קינונם שם נחשבת לגבוהה ביותר.
במהלך המחקר לתואר השני מצאנו רמזים לקיומה של תחרות עזה בין העקבים העיטים לבין החוויאים על מקומות הקינון ועל המזון, תחרות המתבטאת בהשפעה הדדית על הצלחת הקינון, בקרבות פיסיים ואגרסיביים ואף בטריפת גוזלי חוויאים על ידי העקבים עיטים.
אנו מעריכים כי מעברם של העקבים אל שטחי הקינון המסורתיים של החוויאים בשפלת יהודה, ובנוסף צפיפות הקינון הגבוהה של העקבים (40 זוגות) ושל החוויאים (מעל ל-100 זוגות) באזור זה, יצרה והגבירה את התחרות האגרסיבית בין שני דורסים אלו.
זוהי תופעה בעלת משמעות אקולוגית ומדעית רחבה ביותר, ואף בקנה מידה עולמי, אותה ניתן לסכם באופן הבא: השינוי בכיסוי של אזור מרוחק (ייעור הרי יהודה) משפיע ישירות על אוכלוסייתו של מין מקומי (חוויאי) באזור אחר (שפלת יהודה), עקב מעבר של מין חדש ומתחרה לאזור קינונו המסורתי. כלומר, השינוי בכיסוי הרי יהודה השפיע ישירות על העקבים העיטים אשר נטשו את הרי יהודה, אך גם על החוויאים המקננים בשפלת יהודה אשר נאלצים להתחרות עם העקבים על מקומות הקינון והמזון. כל זאת עקב שינויים מעשה ידי אדם באזור אחר לגמרי.
תחרות זו מהווה חידוש מעניין באקולוגית הקינון של שני מינים אלו, והבנתה מהווה כלי חשוב בהבנת מכלול הגורמים הנחוצים על מנת לשמר את אוכלוסיית הדורסים ביהודה.
את התחרות נחקור במהלך ארבעת השנים הבאות...
בתמונה: חיוויאי בוגר
המחקר נערך על ידי גלעד פרידמן כחלק מהתואר השלישי במחלקה לזואולוגיה שבאוניברסיטת תל אביב ובהנחייתם של פרופ' עדו יצחקי (מאוניברסיטת חיפה) ופרופ' יוסי לשם. המחקר ממומן על ידי הקרן הקיימת לישראל, קרן סמולר ויניקוב, קרן הדוכיפת והחברה להגנת הטבע, המרכז הבינלאומי לחקר נדידת ציפורים בלטרון, רשות הטבע והגנים, קרן ריגר, משרד המדע והטכנולוגיה ובית ספר שדה כפר עציון.